Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat, miercuri, cu doua trepte ratingul pentru credite pe termen lung al Ciprului, de la "A2" la "Baa1", dupa ce ingrijorarea privind situatia fiscala a fost amplificata de consecintele distrugerii principalei centrale electrice a tarii, informeaza Mediafax.

Calificativul pentru credite pe termen scurt a fost coborat de la "P-1" la "P-2", se arata intr-un comunicat al agentiei. Moody's a luat in calcul si riscul material ca cel putin cateva banci din Cipru sa aiba nevoie de ajutorul statului pe termen mediu, ca urmare a expunerii la situatia din Grecia.

Perspectiva ratingului pe termen lung este negativa si reflecta opinia Moody's ca, in actualul climat, asteptarile pentru calificativul "Baa1" sunt de revizuire in scadere.

Centrala electrica Vasilikos a fost distrusa accidental la 11 iulie, ca urmare a unei explozii la o baza navala din apropierea acesteia. Evenimentul, care a cauzat perturbari majore in aprovizionarea cu energie electrica a tarii, a determinat Moody's sa coboare estimarea de crestere economica a Ciprului la 0% pentru acest an si la 1% pentru 2012.

In Romania sunt prezente doua banci cipriote importante, respectiv Marfin Popular Bank si Bank of Cyprus. Grupul Marfin Popular Bank este prezent prin Marfin Bank Romania si o firma de leasing. Bank of Cyprus a intrat pe piata din Romania in martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai tarziu a inceput operatiunile bancare, pe zona clientilor corporate. Grupul este prezent in Romania prin Bank of Cyprus si Cyprus Leasing.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Destinatii pe care sa le vizitezi inainte sa devina prea populare