Profitul net al grupului ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume si proprietarul fostei platforme SIDEX din Galati, a crescut cu 10,6% in primul semestru, de la 2,35 miliarde de dolari in primele sase luni ale anului trecut la 2,6 miliarde de dolari, sustinut de majorarea vanzarilor cu 26%.

Vanzarile au urcat in perioada analizata de la 37,6 miliarde de dolari la 47,3 miliarde de dolari, informeaza Mediafax.

In trimestrul al doilea, profitul producatorului de otel a urcat puternic, cu aproximativ 50%, de la 1,07 miliarde de dolari la 1,64 miliarde de dolari, iar vanzarile au avansat de la 22,2 miliarde de dolari la 25,1 miliarde de dolari.

Grupul a prognozat o scadere sezoniera in trimestrul al treilea, dar a anuntat ca cererea din China si industria auto ar trebui sa asigure, indirect, ca declinul puternic de anul trecut nu se va mai repeta.

ArcelorMittal, care produce aproximativ 6-7% din cantitatea totala de otel la nivel mondial, a majorat estimarile privind cererea globala in acet an, ca urmare a consumului puternic din China. Pe piata chineza este estimata o crestere de 8,5% in acest an, sustinand astfel un avan de 7-7,5% la nivel mondial, potrivit Reuters.
Preturile mai mari la otel si utilizarea a 80% din capacitatea de productie au contribuit la majorarea profitului inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA), la 3,41 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, peste asteptarile pietei si maximul dupa criza din 2008-2009. Castigul EBITDA ar urma sa coboare la 2,4-2,8 miliarde de dolari in urmatorul trimestru.

Producatorii de otel au beneficiat de evolutia buna din sectorul auto, dar exista putine semne de recuperare in randul celorlalti clienti importanti, din sectorul constructiilor, piata pe care ArcelorMittal este mai expus decat rivalii.

ArcelorMittal controleaza in Romania combinatele siderurgice de la Galati, Hunedoara, Roman si Iasi, la care se adauga operatorul portuar Romportmet Galati si compania ArcelorMittal Construction Romania. Totodata, ArcelorMittal Romania este unul dintre actionarii companiei mixte care vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Liberty a finalizat achizitia activelor europene de la ArcelorMittal
Setari Cookie-uri