Divergentele dintre republicani si democrati referitoare la solutiile de reducere a deficitului bugetar si de majorare a plafonului de indatorare s-au adancit miercuri, amplificand riscul intrarii in incapacitate de plata si de retrogradare a ratingului suveran, scrie Reuters, preluat de Mediafax.

O propunere republicana privind reducerea deficitului bugetar a fost amanata, in urma opozitiei puternice a democratilor.

Liderii celor doua partide mai au la dispozitie mai putin de o saptamana pentru a gasi o solutie comuna pana la termenul limita de 2 august, cand guvernul va ajunge la limita maxima de indatorare de 14.300 de miliarde de dolari, riscand sa intre in incapacitate de plata.

Chiar daca defaultul (incapacitatea de plata) va fi evitat, un plan de buget care nu va include masuri serioase de reducere a deficitului poate avea ca rezultat retrogradarea ratingului maxim "AAA" al Statelor Unite, ceea ce va majora costurile imprumuturilor si ar avea un impact puternic asupra redresarii economice si asa fragile.

Perspectiva unei solutii rapide a suferit miercuri o noua lovitura, cand votul referitor la planul de reducere a deficitului bugetar prezentat de presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, a fost amanat pentru joi, din cauza opozitiei atat a unor republicani cat si a democratilor.

Republicanii controleaza Camera Reprezentantilor, iar democratii presedintelui Barack Obama Senatul.

Un plan rival redactat de liderul majoritatii din Senat, democratul Harry Reid, a fost la randul sau intarziat dupa ce comisia pentru buget din Congres, nepartinica, a anuntat ca propunerea va reduce deficitul bugetar cu 2.200 de miliarde de dolari, cu circa 500 de miliarde de dolari mai putin decat au sustinut democratii.

Boehner pe de alta parte trebuie sa refaca propunerea republicana dupa ce comisia a constat ca cheltuielile vor scadea cu 350 de miliarde de dolari mai putin decat cele 1.200 miliarde de dolari prevazute in planul pe zece ani.

Congresmenii trebuie sa decida un plan de reducere a deficitului bugetar, pentru ca Congresul sa poata majora limita de indatorare.

Casa Alba a anuntat marti ca lucreaza cu Congresul la un "plan B", nespecificat, oferind speranta ca ar putea avea loc un acord in al 11-lea ceas.

Americanii sunt ingrijorati in legatura cu aceasta criza, iar 56% dintre acestia sprijina o propunere sustinuta de Obama dar respinsa de republicani, care include un mix de majorari de impozite si reduceri ale cheltuielilor.

Toate cele trei mari agentii de rating au avertizat ca Statele Unite au nevoie sa vina cu un plan credibil de reducere a deficitului bugetar, pentru a-si pastra ratingul AAA.

Sursa imagine: whitehouse.gov


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si