Franta va rata tinta de 3% pentru deficitul bugetar din 2013, daca nu va lua masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor pe termen mediu, a avertizat Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters, citat de Mediafax.
In conditiile in care Franta se apropie de alegerile prezidentiale din Aprilie, FMI sustine o propunere a presedintelui Nicolas Sarkozy de introducere in Constitutie a obligativitatii bugetului echilibrat, respinsa cu vehementa de Partidul Socialist.

Sarkozy si-a pus in joc reputatia cu angajamentul de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% din PIB anul trecut la nivelul de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al zonei euro, pana in 2013.

In raportul anual privind economia franceza, FMI anticipeaza ca economia franceza va rata estimarile guvernamentale privind cresterea si veniturile fiscale.

Fondul se asteapta ca deficitul bugetar sa scada de la 5,7% in acest an la 4,8% in 2012, fara sa ajunga insa sub 3,8% din PIB in 2013.
"Potrivit estimarilor actuale ale FMI, atingerea tintei de deficit de 3% din PIB necesita noi masuri", se arata in raport.

Potrivit Fondului, singura optiune este ca guvernul sa reduca cheltuielile, avand in vedere ca impozitele din Franta sunt printre cele mai ridicate din Europa.

Franta are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar si al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim "AAA".

Potrivit raportului, Franta nu isi poate permite ratarea tintelor fiscale pe termen mediu, avand in vedere necesitatea de consolidare a aplicarii Pactului de Stabilitate si Crestere si de mentinere a costurilor imprumuturilor la un nivel scazut, prin asigurarea ratingului "AAA".

Potrivit unui scenariu de baza, FMI se astepta ca datoriile Frantei sa atinga nivelul maxim de 88% din PIB in 2013, dar avertizeaza ca acestea ar putea urca la 95% din PIB, daca dobanzile vor fi peste asteptari, iar cresterea economica lenta.

Guvernul anticipeaza ca datoriile vor atinge un nivel maxim de 86,9% din PIB in 2012.

FMI prognozeaza pentru acest an o crestere a economiei franceze de 2,1%, in conformitate cu asteptarile guvernului, de 2%.

Ritmul va incetini la 1,9% in 2012, iar in 2013 va atinge 2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri