Doua dintre cele mai mari banci din Europa, HSBC si Credit Suisse, vor concedia peste 12.000 de angajati in perioada urmatoare, in contextul in care bancile de investitii au fost afectate din cauza problemelor legate de datoriile statelor, scrie Mediafax.
Grupul bancar britanic HSBC, cel mai mare din Europa, ar putea desfiinta peste 10.000 de locuri de munca, dintr-un total de 300.000, parte a unui plan de a reduce costurile cu pana la 3,5 miliarde de euro in acest an, potrivit postului de televiziune Sky News, citat de Reuters.

Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, a anuntat, in mai, un plan amplu de diminuare a costurilor si revigorare a profitului prin iesirea de pe pietele financiare din cateva zeci de state si concentrarea asupra operatiunilor solide ale grupului.

Gulliver nu a precizat cate posturi vor fi desfiintate, dar analistii se asteapta ca numarul acestora sa fie de cateva mii. Planul nu a fost, inca, finalizat, potrivit unor surse apropiate bancii, citate de Sky. Reprezentantii HSBC au refuzat sa comenteze.

Si Credit Suisse va desfiinta circa 2.000 de locuri de munca dupa ce evolutia negativa a operatiunilor de trading si aprecierea francului elvetian au afectat rezultatele financiare din trimestrul al doilea, transmite Reuters.

Bancile de investitii din intreaga lume au fost afectate de activitatile slabe de trading, din cauza problemelor legate de datorii din zona euro si Statele Unite, dar si a noilor reglementari care obliga bancile sa detina un capital mai mare pentru a se proteja de eventuale socuri.

Credit Suisse, a doua mare banca din Elvetia, intentioneaza sa reduca circa 4% din forta de munca, dintr-un total de 50.700.

Veniturile grupului au scazut cu 76% fata de primul trimestru, la 595 milioane de franci elvetieni (742,6 milioane dolari), comparativ cu un declin mediu de 27% in cazul bancilor americane si de 36%-37% in cazul UBS si Deutsche Bank.

La randul sau, grupul britanic ar putea oferi unele clarificari odata cu anuntarea, luni, a rezultatelor financiare pentru primul semestru. HSBC intentioneaza sa vanda, sa inchida sau sa reduca operatiunile de pe 39 de piete, unde activitatile sunt subdimensionate sau nu acopera costul capitalului.

Standard Chartered, Lloyds, Goldman Sachs si UBS se numara printre bancile care au anuntat reduceri ale numarului de locuri de munca in ultimele luni, ca urmare a cresterii costurilor si avansului slab al veniturilor.

Problemele de pe piata financiara au determinat un val de concedieri in industria bancara, inclusiv la Standard Chartered, Lloyds, Goldman Sachs si UBS.

Profitul net al Credit Suisse a scazut in trimestrul al doilea cu 52%, la 768 milioane de franci elvetieni (957,6 milioane dolari), sub estimarile analistilor, de un miliard de franci. In primele sase luni, profitul net al grupului a scazut cu 48%, de la 3,6 miliarde de franci elvetieni la 1,9 miliarde de franci elvetieni (2,36 miliarde dolari).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri