Cresterea economica a SUA in T2, sub asteptari

Economia Statelor Unite a avut in trimestrul al doilea o crestere de 1,3%, sub asteptari, dupa un avans revizuit in scadere, de numai 0,4%, in primele trei luni, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Comertului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Analistii se asteptau la un avans al PIB de 1,8%.
Cheltuielile de consum, care reprezinta 70% din economia americana, au avansat cu 0,1%.

Cresterea lenta a numarului de locuri de munca si a salariilor pune in pericol majorarea cheltuielor de consum in restul anului, cu impact asupra redresarii economice.

Acest fapt va complica probabil negocierile din Congres referitoare la cresterea limitei de indatorare a statului si reprezinta unul dintre motivele pentru care presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat ca trebuie pastrate deschise toate optiunile.

"Intrarea in semestrul doi este dificila. Consumatorii refuza sa isi creasca cheltuielile, ceea ce creaza conditiile pentru stagnarea economica", a declarat Guy LeBas, director pentru investitii in instrumente cu venituri fixe la firma Janney Montgomery Scott din Philadelphia.

PIB-ul Statelor Unite a ajuns in trimestrul al doilea la 13.270 miliarde de dolari si nu a revenit inca la nivelul anterior recesiunii.

Cresterea din primul trimestru a fost revizuita in scadere de la 1,9% la 0,4%, reflectand stocurile mai mici si importurile mai mari decat s-a estimat initial.

Noi date privind evolutia PIB in trimestrul al doilea vor mai fi publicate in august si septembrie, cand vor fi disponibile mai multe informatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
UE verifică vânzările online de măşti şi geluri dezinfectante
Setari Cookie-uri