Aurul spot a atins un maxim istoric de 1.632,16 dolari uncia. Avansul din aceasta saptamana este de circa 8%, iar de la inceputul anului de 14,3%.

La ora 14:01 GMT, aurul spot era tranzactionat in crestere cu 0,8%, la 1.628,8 dolari uncia, fata de inchiderea de joi de la New York.

Politica monetara relaxata promovata de Statele Unite in ultimii ani a dus la deprecierea dolarului si cresterea pretului aurului, folosit de investitori drept instrument de protectie fata de inflatie si incertitudinile politice si economice.

Citeste si:

Investitorii isi concentreaza atentia asupra negocierilor din Congresul american privind pragul de indatorare, care trebuie sa se incheie pana pe 2 august pentru ca SUA sa nu intre in incapacitate de plata.

Piata este influentata si de criza datoriilor suverane din zona euro, dupa ce Moody's a plasat ratingul Spaniei sub supraveghere cu implicatii negative.

Pretul spot al platinei a stagnat la 1.780,99 dolari uncia.
Argintul spot a urcat cu 0,5%, la 40,19 dolari uncia, sub un maxim al ultimelor doua luni, de 41,42 dolari uncia, atins in aceasta saptamana.