Senatul SUA a respins planul republican privind indatoararea

Camera Reprezentantilor a aprobat un plan propus de Partidul Republican pentru cresterea plafonului de indatorare al Statelor Unite, care a fost, insa, respins la scurt timp de Senat, dominat de Partidul Democrat, transmite Mediafax.

Planul ar putea, totusi, deschide drumul unui efort de ultim moment pentru un compromis cu politicienii democrati, evitand astfel intrarea SUA in incapacitate de plata.

Cu doar cateva zile ramase pana la termenul limita pentru cresterea plafonului de indatorare, Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, a aprobat propunerea cu 218 voturi "pentru" si 210 "impotriva" dupa ce liderii partidului au schimbat unele prevederi pentru a multumi mai multi membri conservatori, opozanti ai majorarii taxelor.

Planul, respins anterior de presedintele SUA, Barack Obama a fost respins rapid in Senat, cu 59 de voturi "impotriva" si 49 "pentru". Partidul Democrat a anuntat, anterior, ferm ca va vota impotriva variantei propuse de republicani.

Aprobarea unui plan in Camera Reprezentantilor a incheiat, insa, saptamani de inertie si a deschis calea unor discutii pentru un compromis care ar putea trece de Congres pana marti. Acesta este termenul limita in privinta cresterii plafonului de indatorare de 14.300 miliarde de dolari. In cazul unui esec, cea mai mare economie din lume ar ajunge in situatia de a nu-si putea plati toate datoriile.

Intarzierile si dificultatile procedurale vor face aproape imposibila pentru Congres ajungerea la un acord si trimiterea unei propuneri catre presedintele Obama pana in al 11-lea ceas si transmite un nivel ridicat de inertitudine in pietele financiare mondiale.

Un accord intarziat ridica si perspectiva pierderii de catre Statele Unite a ratingului "AAA", maxim posibil.

La nivel mondial, marile economii si institutiile internationale au fost uimite de disfunctionalitatile de la Washington. Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat, vineri, ca SUA "se joaca cu focul".

China, cel mai mare creditor extern al SUA, a cerut repetat Washingtonului sa-i protejeze investitiile in dolari, iar agentia de presa controlata de stat a afirmat, vineri, ca Statele Unite au fost "deturnate" de un politicianism "periculos de iresponsabil".

Presedintele Camerei, republicanul John Boehner, a reusit sa-si asigure vineri suficient sprijin pentru adoptarea in Camera Reprezentantilor a planului pe care l-a propus dupa ce votarea acestuia, programnata initial pentru joi, a fost amanata ca urmare a opozitiei mai multor congresmeni republicani.

Planul ar fi impus Congresului adoptarea unui amendament la Constitutie, privind functionarea SUA cu un buget echilibrat, si trimiterea acestuia catre state pentru ratificare. Acesta este una dintre cerintele de baza ale conservatorilor fiscali din Partidul Republican.

Programul lui Boehner, in doua trepte, prevede o reducere initiala a cheltuielilor cu 900 de miliarde de dolari si cresterea plafonului de indatorare suficient doar pentru cateva luni.

Presedintele Obama vrea, insa, sa evite o reluare a dezbaterilor intr-o perioada apropiata de alegerile din 2012.

Liderul din Senat al Democratilor, Harry Reid, a afirmat ca o solutie pe termen scurt este inacceptabila si sustine propriul plan, care ar reduce cheltuielile cu 2.200 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani.

Reid a acceptat anumite modificari pentru a include unele cerinte ale republicanilor din Senat, in incercarea de a obtine sprijinul necesar adoptarii planului de catre Congres.

Noua versiune va acorda presedintelui Obama autoritatea si responsabilitatea majorarii plafonului de indatorare in trei trepte, pana dupa momentul important al alegerilor din 2012.

Reid va afla cati republicani sprijina planul intr-un vot preliminar programat duminica dimineata. Daca toti cei 53 de senatori democrati sprijina propunerea, vor fi necesare cel putin sapte voturi ale republicanilor pentru a atinge pragul necesar de 60 de voturi.

Un vot final, care are nevoie doar de o majoritate simpla, ar putea avea loc luni dimineata.

Planul lui Reid ar putea fi amendat pentru a deveni mai atractiv pentru republicanii moderati din Camera Reprezentantilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Elveţia refuză să schimbe numele ''rasist'' al unui munte
Setari Cookie-uri