Va profita China de criza datoriilor statului american?

China, cel mai mare investitor strain in obligatiuni emise de SUA, este nevoita sa investeasca in titluri ale Trezoreriei pentru a nu pune in pericol actualele plasamente, insa o crestere a randamentelor platite de statul american ar insemna mai multi bani dati Chinei sub forma de dobanzi.

"China are mainile legate, atat timp cat intervine masiv pentru a nu permite aprecierea propriei monede. China nu poate evita sa investeasca in titlurile emise de Trezoreria SUA, daca acumuleaza in acelasi ritm rezerve valutare", a potivit unui studiu al Capital Economics, citat de Mediafax.

Intrucat China detine o parte importanta din datoria SUA, statul se gaseste intre ciocan si nicovala. Daca vinde titluri emise de Trezorerie, China risca deprecierea altor active pe care le detine.

"Doar retrogradarea SUA nu ar determina regandirea strategiei de investitii a Chinei", a afirmat Mark Williams, economist la Capital Economics.

Chiar daca Statele Unite ar fi retrogradate, ar avea un rating superior Chinei, iar in contextul problemelor din zona euro si al calificativului Japoniei deja la "AA", Williams considera ca o majorare a randamentelor titlurilor emise de SUA ar reprezenta o oportunitate de achizitii pentru China.

China va incerca, probabil, sa calmeze pietele financiare, la fel ca in cazul crizei datoriilor din zona euro, cand au promis ca va continua sa cumpere instrumente financiare emise de aceste state, noteaza analistul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri