In ciuda acordului dintre republicanii si democratii din Congresul SUA cu privire la cresterea plafonului de indatorare, riscurile la nivel mondial persista si vin atat de peste ocean, cat mai ales din Europa, unde criza datoriilor testeaza economiile Spaniei si Italiei.

[Update] Noul plafon de indatorare a SUA are OK-ul Camerei Reprezentantilor. Urmeaza Senatul

Astfel, riscurile pe termen scurt s-au temperat considerabil dupa anuntul facut ieri de presedintele SUA, Barack Obama, dar amenintarea scaderii ratingului cele mai mari economii a lumii poate sterge optimismul negocierilor reusite.

“Riscurile pe pietele financiare internationale se mentin in continuare ridicate, data fiind natura structurala a problemelor cu care se confrunta finantele publice americane (dar si cele europene)! Se mentine la un nivel ridicat riscul ca economia americana sa piarda rating-ul AAA”, a declarat pentru wall-street.ro Andrei Radulescu, senior analist la Target Capital.

Potrivit economistilor consultati de MarketWatch.com, cele trei mari agetii de rating (Fitch, Standard & Poor’s si Moody’s) ar putea vedea planul de reducere a cheltuielilor cu 2,4 trilioane dolari ca o masura insuficienta pentru mentinerea ratingului de AAA.

“Prima impresie este ca acordul de unul singur este putin probabil sa fie suficient pentru a determina S&P sa scoata Statele Unite de pe lista tarilor cu perspectiva de downgrade”, a spus Julian Callow, economist la Barclays Capital, citat de MarketWatch.

De asemenea, potrivit unei analize Reuters, acordul de ridicare a plafonului de indatorare ofera doar o usoara alinare economiei SUA, care aproape si-a oprit motoarele in primul semestru a acestui an si nu da semne deocamdata ca isi va accelera cresterea.

Astfel, tot mai multi analisti considera ca o reducere a cheltuielilor este ultimul lucru de care avea nevoie economia.

“Acest lucru va avea un impact minor asupra economiei. Reducerile de cheltuieli nu vor intra in vigoare decat peste cativa ani, ceea ce te face sa te intrebi pe moment daca chiar vor mai avea loc”, spune Peter Morici, professor de economie la Universitatea din Maryland, citat de Reuters.

Ritmul de crestere a economiei americane a incetinit in ultimele trimestre, pana la 0,4% anualizat in T1 si 1,3% anualizat in T2.

Planul de reducere a cheltuielilor amplifica semnificativ si riscurile unei recesiuni de tip dublu V (double-dip recession), adica o noua inrautatire a situatiei macroeconomice a SUA, dupa cum afirma Robert Reich, profesor la Universitatea California Berkeley.

“Planul restrange capacitatea guvernului de a raspunde la criza locurilor de munca si la cea de crestere (a economiei – n.r.). Daca adaugam reducerile intreprinse de autoritatile locale, planul de diminuare a cheltuielilor creste sansele unei recesiuni in forma de W”, a spus Reich pe blogul personal.

De asemenea, dupa cum remarca Andrei Radulescu, reducerea datoriei publice catre niveluri sustenabile este un proces dificil, care se prelungeste pe parcursul mai multor decenii. “Economia americana a avut nevoie de aproximativ doua decenii pentru a reduce datoria publica de la nivelul record consemnat la finalul conflagratiei mondiale”, arata un raport Target Capital.

Performantele Romaniei vor depinde de climatul extern si politicile interne

„Situatia din Romania este dependenta in primul rand de climatul macro-bursier international. O stabilizare/ameliorare usoara pe plan extern, are implicatii favorabile pe plan intern! Insa, pe plan intern se mentin o serie de provocari, care s-ar putea transforma in factori de risc ridicat, daca raspunsul politicilor macroeconomice nu va fi adecvat”, apreciaza Radulescu.

Pentru acest an, FMI a estimat o crestere economica de 1,5%, iar pentru 2012 avansul economiei va accelera pana la 3,5%, maximum 4%.
Astfel, modul in care va fi rezolvata problema finantelor publice este esential, atat in Statele Unite, cat mai ales in Europa, unde criza datoriilor a ajuns la portile unor economii mari precum Italia si Spania.

Analistul de la Target Capital mentioneaza ca prioritar pentru Romania este consolidarea bugetara, mai ales in anul electoral 2012, investitiile publice in economie si mai ales in cercetare si dezvoltare, precum si atragerea fondurilor europene. „Riscurile pe termen scurt s-au temperat, insa, din punct de vedere structural situatia se mentine complicata”, concluzioneaza Radulescu.

FMI da sperante firave romanilor

Dupa ce saptamana trecuta premierul Emil Boc a dat de inteles ca salariile bugetarilor ar putea fi majorate in scurt timp, Jeffrey Franks a mentinut un ton mai rezervat in conferinta de presa de la finalul misiunii Fondului in Romania.

El afirma ca au fost inregistrate progrese in economie si au fost indeplinite toate criteriile de performanta . De asemenea, mediul macroeconomic a ramas in linii mari dupa cum estimase in ultima vizita a FMI.

Vesti bune de la Bruxelles

Planul Comisiei Europene (CE) de a reduce de la 15% la 5% cofinantarea pe care sase state UE trebuie sa o asigure la accesarea fondurilor
UE ar putea genera, in cazul Romaniei, economii de pana la 714 milioane de euro, a anuntat CE, potrivit Mediafax.

Masurile propuse ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor care se confrunta cu cele mai mari dificultati la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria, se arata intr-un comunicat al CE. Statele vor putea sa-si diminueze contributia in cadrul cofinantarii intr-o perioada in care bugetele nationale se confrunta cu presiuni considerabile. Contributia UE va creste la 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre cele sase state.

Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie sa contribuie cu cel putin 15% din costul unui proiect aprobat, inainte ca Bruxelles-ul sa plateasca diferenta.

In total, pentru cele sase tari implicate impactul maxim va fi de 2,9 miliarde de euro. Pentru Grecia, masura va produce o economie de 879 milioane de euro, pentru Romania de 714 milioane de euro, Portugalia - 629 milioane de euro, Ungaria - 308 milioane de euro, Letonia - 255 milioane de euro si Irlanda - 98 milioane de euro.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri