Senatul american a aprobat, marti, un plan de crestere a plafonului de indatorare, in prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrarii statului in incetare de plati, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Camera Reprezentantilor a votat planul negociat de Partidul Democrat si Partidul Republican, sustinut si de Casa Alba, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat si reducerea deficitului bugetar.

Presedintele Barack Obama a indicat ca va promulga legea imediat dupa aprobarea acesteia si de catre Senat.

Obama a anuntat, duminica, un acord politic de ultima ora pentru cresterea plafonului de indatorare si evitarea intrarii Statelor Unite in incetare de plati.

Potrivit documentelor furnizate de cele doua partide, planul ar permite presedintelui sa urce plafonul de indatorare in trei trepte. Congresul va putea sa-si manifeste dezacordul in doua astfel de situatii, dar nu le va putea bloca decat cu doua treimi din voturi, atat in Senat cat si in Camera Reprezentantilor, situatie putin probabila, noteaza Reuters.

Programul prevede reduceri de cheltuieli de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani, care vor fi aprobate de Congres in doua trepte, respectiv 917 miliarde de dolari odata cu aprobarea planului si 1.500 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului. Primul set de reduceri de cheltuieli se va aplica in domenii variind de la armata la siguranta alimentara.

Reducerile de cheltuilie vor fi limitate pentru fiecare an. Daca legislativul nu va reusi sa aprobe in fiecare an diminuarea cheltuielilor conform acordului, vor fi activate automat prevederi in acest sens.

O comisie speciala a Congresului va avea sarcina de a identifica alte reduceri de cheltuieli in valoare de 1.500 de miliarde de dolari. Comisia trebuie sa-si incheie lucrarile pana la 23 noiembrie.

Ce urmeaza pentru pietele financiare


Cum vor evolua ulterior pietele financiare ramane insa marele semn de intrebare, expertii intrecandu-se in estimari pentru perioada imediat urmatoare.

Scenariul clasic prevazut de analistii financiari dupa aprobarea plafonului de indatorare din SUA este simplu: revenirea pietelor de actiuni, o cadere cel putin pe termen scurt a aurului, precum si o crestere a dolarului american pe masura ce incertitudinea legata de un posibil default al SUA dispare.

Cei mai optimisti considera ca minimele de 1.230 – 1.250 puncte pe indicele S&P 500 vor fi uitate rapid in urmatoarele doua saptamani, revenirea pietelor de actiuni fiind cea mai probabila dupa votul Senatului american. Intr-un interviu acordat Fox News, Jeff Saut, managing director in cadrul companiei de servicii financiare Raymond James, adauga faptul ca actiunile vor inchide anul 2011 in crestere comparativ cu nivelurile actuale. Citeste mai multe aici.

Pierd americanii ratingul "AAA"?

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, nu este sigur ca programul aprobat de Congres de crestere a plafonului de indatorare si reducerea cheltuielilor bugetare va asigura evitarea retrogradarii ratingului suveran "AAA" al statului american, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Totodata, riscul pentru revenirea economiei in recesiune este scazut, a spus Geithner, adaugand ca divergentele asupra majorarii pafonului de indatorare si amenintarea unei intrari in incetare de plati au afectat increderea in economie.

"Agentiile de rating vor evalua atent" daca politicienii americani au suficienta vointa pentru a aduce deficitul bugetar sub control, a avertizat seful Trezoreriei.
Fundamentele care sustin ratingul "AAA" al Statelor Unite raman solide, insa administratia trebuie sa faca alegeri dure in privinta taxelor si cheltuielilor, pentru a reduce datoriile la un nivel mai sigur pe termen mediu, a anuntat Fitch.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri