Pretul barilului de petrol a contribuit la realizarea celui mai mare profit raportat vreodata de o companie din Marea Britanie
Conflictul armat din Irak, ambitiile nucleare ale Iranului sau cresterea cererii pentru petrol la nivel mondial, au avut ca efect aproape dublarea cotatiilor pentru un baril de titei. Din tot acest tablou cei mai fericitii sunt mari giganti petrolieri care au obtinut profituri record nu numai pentru ei cat si pentru economia mondiala per ansamblu.

A treia companie petroliera din lume dupa valoarea de piata, Royal Dutch Shell, a raportat 18,94 miliarde de dolari profit in anul 2005 acesta fiind cel mai mare profit pentru o companie din intreaga istorie economica a statului britanic. Aceasta reprezinta o crestere de 30 % fara de profitul anuntat in anul 2004, de asemenea un record pentru economia britanica. Numai in ultimul trimestru din 2005 Shell a inregistrat 4,45 miliarde de euro profit, informeaza BBCNews.

Analistii considera rezultatele Shell dezamagitoare!

Cea mai mare parte din profitul Shell vine din gasirea unor noi zacaminte de petrol, din extractia si din comercializarea combustibilului. Directorul executiv al Shell, Jeroen van der Veer, a declarat ca in anul 2005 performantele companiei au fost foarte bune, fiind puse bezele unei dezvoltari foarte bune si in 2006. De asemenea, el a mai declarat, citat de BBCNews, ca tintele de productie in anul trecut au fost indeplinite, in pofida impactului major pe care uraganele din SUA l-au avut asupra extractiei si prelucrarii titeiului.

Rezultatele exceptionale prezentate de catre cei de la Shell au fost totusi puse in umbra de raportul anual al companiei americane Exxon Mobil, care a anuntat 29,70 miliarde de euro profit cel mai mare profit realizat vreodata de catre o companie. Analistii pietei s-au arat dezamagiti de rezultatele Shell care nu au atins estimarile, situandu-se mult sub cele prezentate de rivalul american.

Potrivit declaratiilor facute de oficialii companiei, in perioada urmatoare Shell se va concentra asupra extractiei petrolului din zacamintele nou descoperite in diferite zone de pe glob ca Australia, nord-estul Americii de Nord sau Africa Centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri