Franta, Luxemburg si Spania se opun äofertei ostileô de 24 de miliarde de dolari a Mittal Steel pentru numarul unu european in industria otelului, Arcelor. UE refuza sa intervina in tranzactie.
äAceastA ofertA ostila cere o reactie care sa fie cel putin tot atit de ostilaô, spune premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a carui tara detine 5,6% dintre actiunile Arcelor. Colosul multinational este principalul angajator in Luxemburg. Franta, care desi nu detine actiuni Arcelor este vizata de numarul mare de angajati pe care Mittal ar urma sa-i concedieze, a adoptat aceeasi atitudine. Francezii au 30.000 de angajati in uzinele Arcelor.

Ministrul delegat al Industriilor, Francois Loos, a declarat miercuri, in Parlamentul francez, ca äne opunem ofertei ostile a Mittal catre Arcelor.ô Loos a cerut Uniunii Europene sa intervina impotriva acestei preluari ostile. Tonul s-a imblinzit insa ieri, cind ministrul Economiei, Thierry Breton, a declarat ca vrea sa incheie äpolemicaô in cazul Arcelor, spunind ca Mittal este o firma äeuropeanaô, pentru ca are sediul in Olanda.

Premierul luxemburghez a incercat ieri sa-l convinga pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa impiedice tranzactia. Asta in timp ce Lakshmi Mittal se afla la Madrid pentru a-l convinge pe ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, de legitimitatea demersului sau. Spania, care detine 3% din actiunile Arcelor, a respins insa oferta ostila: äPozitia guvernului spaniol va fi aliniata celei adoptate de guvernul francez si luxemburghezô, a spus purtatorul de cuvint al ministrului Solbes. Lakshmi Mittal insa a apreciat discutiile ca fiind äconstructiveô. Belgia, care detine 2,3% din Arcelor, este inca indecisa. Fuziuni de asemenea amploare, intre numarul unu si numarul doi mondial in domeniul otelului, ridica firesc semne de intrebare. Campania de lobby declansata de Mittal prin Europa se pare insa ca a dat rezultate. Presedintele european antitrust, Neelie Kroes, a declarat ca in principiu nu vede nici o problema. Totusi, ea a adaugat ca e in sarcina Comisiei sa decida ädaca va avea un impact negativ asupra competitiei pe piata unica europeanaô. Legea antitrust din EU cere o aprobare din partea Comisiei daca in cazul unei fuziuni cel putin doua dintre firme au vinzari mai mari de 250 de milioane de euro in Europa.

Mittal Steel e cel mai mare furnizor de otel in Statele Unite, Arcelor ocupa aceeasi pozitie in Europa. Colosul Arcelor a fost creat in 2002 prin fuziunea unor companii din Franta, Luxemburg, Belgia si Spania, avind circa 94.000 de angajati.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »


Setari Cookie-uri