Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zacaminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde tone, informeaza Mediafax.

Incheierea acordului intre African Minerals si Shandong ar trebui sa puna capat scepticismului care a planat pana acum asupra negocierilor, dar si controverselor privind cea mai mare companie de pe piata alternativa a bursei de la Londra dupa capitalizarea de piata.

Descoperirea zacamantului din Sierra Leone si comentariile ulterioare facute de Africa Minerals in cursul anului 2009 au declansat o crestere de 16 ori a actiunilor companiei, desi nu a inceput inca productia.

Acordul subliniaza interesul ridicat al Chinei pentru resursele Africii. Pe langa participatia de 25% in capitalul proiectului, Shandong are dreptul sa cumpere 25% din viitoarea productie a minei de fier la valoarea de piata, plus o alocatie anuala garantata de minereu la un discount de pana la 15%, care va ajunge, cantitativ, pana la 10 milioane de tone.

Citeste si:

Cele doua companii au incheiat vara trecuta un memorandum privind aceasta intelegere, insa semnarea acordului a fost intarziata din motive incerte. Din cauza intarzierilor, African Minerals a fost nevoita sa se finanteze in noiembrie din piata cu 307 milioane de dolari printr-un plasament de actiuni.

African Minerals a anuntat ca va folosi cele 1,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea si extinderea proiectului din Africa, inclusiv infrastructura necesara exportarii minereului de fier catre Asia. De asemenea, compania va plati un credit de 417 milioane de dolari.

Omul de afaceri de origine romana a reusit, in pofida trecutului sau controversat, sa se remarce ca un antreprenor ambitios in sectorul resurselor, fapt confirmat de interesul ridicat manifestat de investitorii privati si institutionali pentru compania pe care o conduce. Printre actionarii African Minerals se regasesc fondul de investitii BlackRock si banca americana JPMorgan.

Timis a mai avut o confruntare cu autoritatea bursei de la Londar in 2008, cand Africa Minerals, la acea vreme Sierra Leone Diamond Company, a fost amendata cu 75.000 lire pentru ca a prezentat informatii eronate, "nerealist de optimiste".