Comisia Europeana si-a exprimat sustinerea pentru Italia si Spania, aflate sub presiune pe pietele financiare, dar a recunoscut ca investitorii se indoiesc acum de capacitatea zonei euro de a depasi criza datoriilor suverane, transmite Reuters.

Cresterea randamentelor obligatiunilor Italiei si Spaniei la maximul ultimilor 14 ani reprezinta un motiv de ingrijorare, dar nu reflecta situatia reala a acestora, pe locurile trei si patru in randul celor mai mari economii din zona euro, a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, informeaza Mediafax.

"De fapt, tensiunea de pe pietele obligatiunilor reflecta o ingrijorare tot mai mare a investitorilor privind capacitatea sistemica a zonei euro de a raspunde crizei", afirma Barroso intr-un comunicat al Comisiei.

Seful executivului UE a cerut statelor membre sa accelereze aprobarea masurilor anticriza, convenite la o reuniune din iulie, pentru a stopa contagiunea din Grecia, Irlanda si Portugalia.

Nici Barroso si nici comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, nu au oferit masuri imediate pentru a stopa criza, care a izbucnit din nou, la mai putin de doua saptamani de la intalnirea de urgenta.

Italia a fost cel mai puternic afectata de vanzarea de active cauzata de criza si temerile privind o incetinire a economiei mondiale. Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, s-a intalnit cu Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, organizatia ministrilor de Finante din zona euro, insa niciunul din cei doi nu a dezvaluit nimic important dupa discutie.

Comisia a notat, dupa o intalnire a lui Rehn cu Tremonti, ca Italia "face ce este necesar pentru a pune tara pe o traiectorie de crestere sustenabila si pentru a asigura consolidarea fiscala".

Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat ca nu au existat discutii privind un ajutor financiar extern pentru Italia, care ar coplesi fondul european infiintat in acest sens.

Situatia de pe pietele financiare a generat neliniste in unele regiuni din Europa, insa nu si in Germania, cea mai mare economie europeana.

"Randamentele obligatiunilor Spaniei si Italiei au atins noi recorduri. Este alarmant si inspaimantator. Intreaga Europa se afla intr-o situatie foarte periculoasa", a spus premierul finlandez, Jyrki Katainen, la postul public YLE.

Intrucat o mare parte a liderilor europeni se afla in vacanta, exista perspective slabe pentru adoptarea de masuri, chiar daca guvernele din zona euro au pastrat contactul telefonic in privinta situatiei, noteaza Reuters.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SanoPass vizeaza 1.300 de clinici si finantare de tip equity
Setari Cookie-uri