Actiunile bancii, detinuta in proportie de 83% de guvernul britanic dupa ce a fost salvata de la colaps in urma crizei financiare globale, au scazut cu pana la 24% in sedinta bursiera de vineri de la Londra.

Titlurile RBS se afla la minimul ultimilor doi ani, departe de un nivel la care guvernul ar putea vinde cu profit o parte din participatia detinuta.

Directorul general al RBS, Stephen Hester, a declarat ca divizia de investitii a grupului s-a retras in ultimele luni pe pozitii "mult mai defensive".

"Aceste piete impun prudenta, nu sa incerci sa fii un erou", a afirmat el intr-o conferinta de presa.

RBS a inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut un profit de 1,17 miliarde lire. Pierderea din acest an a fost determinata in principal de provizioanele de aproape 2,3 miliarde lire, dar si de deprecierea expunerii pe obligatiunile statului elen cu 733 milioane lire, de la un total de 1,45 miliarde lire.

Citeste si:

In plus, costurile cu deprecierea activelor inregistrate la Ulster Bank, in Irlanda, au fost de 1,25 miliarde lire, din cauza colapsului pietei imobiliare.

Profitul RBS a fost afectat si de un provizion de 850 milioane lire pentru acoperirea costurilor legate de compensarea unui numar mare de clienti britanici in dosarul politelor de asigurare vandute de banci la pachet cu unele tipuri de credite ipotecare fara stiinta acestora.

Banca britanica Lloyds, la care guvernul are 41% din actiuni, a raportat joi cifre la fel de dezamagitoare, cu o pierdere inainte de taxe de 3,25 miliarde lire in primul semestru.