In timp ce marile burse din intreaga lume sunt in cadere libera pentru cea de-a opta sedinta consecutiv, Comisia Europeana a cerut noi masuri de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), mecanismul de 440 miliarde euro la care pot apela statele cu probleme din zona euro, informeaza Mediafax.

"Pentru a fi efectiv, EFSF trebuie sa fie credibil si respectat de catre piete", a declarat comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, la postul de radio BBC Radio 4.

Banca Centrala Europeana (BCE) a reluat programul de achizitii de obligatiuni ale statelor de la "periferia" zonei euro, insa a refuzat sa includa si titlurile Italiei si Spaniei, tarile atacate in ultima perioada pe pietele financiare.

Astfel, liderii guvernelor europene, care au demonstrat ca uneori depasesc cu greu divergentele care ii separa, au revenit in centrul atentiei pentru a cauta solutii la criza.

Citeste si:

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, liderii celor mai mari economii din zona euro, vor discuta telefonic in urmatoarele ore, a declarat un apropiat al lui Sarkozy. Liderul francez il va suna de asemenea pe premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

1. Sunteti ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor?

2. Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?

3. Credeti ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers)?


Diferenta dintre randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la zece ani ale Italiei si cel al bondurilor germane de referinta a crescut vineri cu 0,03 puncte procentuale, la 3,92 puncte procentuale, in timp ce spread-ul pentru titlurile de stat spaionle s-a restrans cu 0,02 puncte procentuale, dar a ramas la 3,96 puncte procentuale, nivel nesustenabil.

Liderii europeni, institutiile financiare internationale si creditorii privati ai statului grec au ajuns pe 21 iulie la un nou acord de interventie externa pentru Grecia, consolidand totodata semnificativ prerogativele EFSF. Intelegerea nu a calmat insa pietele, randamentele obligatiunilor de stat ale Italiei si Spaniei atingand noi recorduri in ultimele zile.