Retrogradarea ratingului SUA de catre Standard & Poor's (S&P) ar putea avea impact minim pe termen mediu si lung, intrucat nu afecteaza actuala prognoza de crestere economica, insa ar putea cauza turbulente pe piete in urmatoarele doua saptamani, potrivit economistilor JP Morgan, citati de Reuters.

Pierderea ratingului maxim "AAA" de catre SUA va afecta sistemul financiar, de la ipoteci pana la banci si piete, care depinde de titluri ale Trezoreriei SUA pentru garantii, potrivit Mediafax.

In pofida presiunilor in crestere pe piata datoriilor suverane din Europa, economia SUA se indreapta, inca, spre recuperare, iar raportul privind piata muncii din luna iulie a evidentiat un trend destul de bun, a afirmat analistul sef al JP Morgan pentru piete de capital, Thomas Lee.

"Ne asteptam la o recuperare a cotatiilor, dupa revenirea claritatii pe pietele datoriilor suverane", a spus el. Istoric, pietele de capital au crescut chiar si dupa retrogradarea ratingurilor de tara, a adaugat Lee.

In timp ce retrogradarea afecteaza dolarul SUA ca moneda pentru rezerve valutare, Bank of America Merrill Lynch nu se asteapta ca bancile centrale ale statelor emergente sa se grabeasca sa-si lichideze activele in dolari.

Pe termen lung, pierederea ratingului "AAA" are implicatii negative asupra pietei ipotecare din SUA si, prin extensie, asupa celei imobiliare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA, recompensa de 10 mil. dolari pe capetele sefilor Al-Qaida