Dupa scaderea bursei de saptamana trecuta au fost comentarii precum ca ar fi de dorit ca datele care urmeaza sa fie publicate privind somajul din SUA, pentru luna iulie, sa fie pozitive pentru a stopa aeasta cadere a bursei.
O confirmare a acestei asteptari nu s-a lasat asteptata: datele economice publicate vineri, 5. august, au fost bune pentru economia Statelor Unite. Rata somajului a scazut la 9.1 % de la 9.2% si astfel au fost create mult mai multe locuri de munca in economie decat au fost previziuniile. Cotatia la sortimentul de petrol Brent a crescut astfel in cateva minute de la 107.5 la 110.2 dolari/baril, indicii bursei au inregistrat si ei usoare cresteri… doar ca in cateva ore au inceput din nou sa scada, cand a devenit clar ca aceste date nu reprezinta decat o “impresie temporara” iar situatia economiei SUA va ramane la fel de proasta. Avand in vedere scaderile masive de pe bursa din ziua precedenta, ce s-ar fi intamplat in pietele financiare internationale daca datele privind somajul ar fi iesit… negative?

"Reducerea ratingului reflecta opinia noastra ca masurile de consolidare fiscala, aprobate recent de Administratie si Senat, sunt insuficiente pentru a duce la o stabilizare, pe termen mediu, a dinamicii datoriei", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de agentia de rating Standard & Poor's. Seful diviziei de ratinguri de tara al S&P, David Beers, a declarat duminica la Fox News ca nu se asteapta la un "impact prea mare" in ziua de luni, 8. august asupra burselor, drept raspuns la "deteriorare usoara" a ratingului SUA, transmite Reuters. Administratia Obama a reactionat cu indignare, notand ca S&P a facut o greseala matematica semnificativa, supraevaluand datoria federala cu circa 2.000 miliarde de dolari.

"O judecata bazata pe o eroare de 2.000 de miliarde de dolari vorbeste de la sine", a declarat un reprezentant al Trezoreriei SUA.
Reducerea ratingului ar putea determina investitorii sa ceara guvernului SUA dobanzi mai mari, crescand costurile de credit pentru autoritati, companii si populatie.

In ciuda rivalitatilor economice dintre tari, mai multe state au reactionat la decizia agentiei de rating. Poate si pentru ca s-au temut ca sa nu se intample ceva asemanator cu ce avusese loc cu o zi inainte, cand bursele americane, asiatice si europene s-au "intrecut"... care sa cada mai mult.

Prima reactie a venit ministrului de finante francez Francois Baroin, care a pus la indoiala decizia luata de agentia Standard & Poor, subliniind ca tara are incredere completa in economia SUA. "(...) am informatii ca Moody's si Fitch au confirmat mentinerea ratingului AAA, pentru Statele Unite”, a declarat Baroin.

Reactii au venit si din Marea Britanie, unde un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron, a spus ca reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard&Poor's ar "justifica" masurile de austeritate drastice pe care americanii le-au luat pentru a diminua deficitul public. La Londra, se doreste eliminarea deficitului public aproape in intregime in jurul anilor... 2014 - 2015.

O pozitie cu totul diferita a avut insa China, care este cel mai mare creditor al SUA. Intr-un un comentariu publicat de agentia de stiri chineza Xinhua se pune intrebarea daca „dolarul american ar trebui sa continuie sa fie moneda de rezerva
la nivel mondial?”, relateaza CNN.

Este greu de spus ce se va mai intampla, in ciuda faptului ca se incearca minimizarea impactului acestui anunt al agentiei Standard&Poor's! Pietele vor reactiona violent in saptamana in curs si probabil vor continua sa scada, incluzand indicii bureselor din Statele Unite, probabil si indicii burselor din Asia si Europa la cotatiile marfurilor. Cu siguranta ca vom asista la declaratii si conferinte ale unor lideri politici internationali, membrii ai guvernului SUA care vor incerca sa readuca incredere in pietele fianciare americane. Ramane de vazut daca si cum vor reusi acest demers politic, este posibil sa asistam la o scadere a cotatiei pentru titeiul de tip Brent sub nivelul de 100 dolari/ baril in urmatoarele zile cat si la o depreciere a monedei americane in raport cu celelate valute.

Din punct de vedere al analizei tehnice se observa faptul ca in ultimile patru luni cotatia la Brent se afla la o valoare de minim, aproape de nivelul de 100 dolari/ baril. Daca de aceasta data pretul se va inchide, pentru cateva zile consecutive sub aceasta valoare de minim, adica zona de 105.30 dolari/ baril, devine o certitudine faptul ca in cateva zile vom putea vedea cotatia la Brent sub nivelul de 100 dolari/ baril. Zona aceasta in care se afla pretul ramane in continuare periculoasa, este greu de crezut dar nu este imposibil ca pretul sa si urce si sa treaca din nou peste nivelul de 110 dolari/baril. Cu siguranta volatilitatea pietelor financiare va creste, vor fi din nou miscari spectaculoase, ramane se vedem ce se va intampla spre sfarsitul saptamanii in curs.

Comentariul de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri