Sarkozy a cerut tuturor partidelor politice franceze sa sustina introducerea unei prevederi constitutionale care sa limiteze deficitele in viitor.
Masura ar putea fi respinsa de parlamentul francez, dupa ce politicienii de stanga au avertizat ca vor respinge o modificare a constitutiei in acest sens.

Presedintele i-a convocat pe principalii ministri si pe guvernatorul bancii centrale pentru discutii de urgenta miercuri, dupa ce bursele din intreaga lume au scazut puternic luni, ca urmare a temerilor investitorilor privind datoriile statelor suverane.

Ministrul pentru Buget, Valerie Pecresse, si cel de Finante, Francois Baroin, trebuie sa prezinte, saptamana urmatoare, sugestii de accelerare a reducerii deficitului. O reuniune programata pentru 24 august ar urma sa aprobe masurile.

"Oricare ar fi impactul incertitudinilor internationale, al retrogradarii SUA de catre agentia S&P si al nervozitatii pietelor, vom lua masurile necesare pentru a ne atinge tintele de deficit", a declarat Baroin dupa intalnire.

Citeste si:

Franta are cel mai ridicat nivel de indatorare dintre cele sase state cu rating "AAA" din zona euro, de aproximativ 85%, si a promis sa coboare deficitul bugetar la 4,6% anul urmator si sub 3% in 2013. Anul trecut, bugetul a inregistrat un deficit de 7,1%, iar pentru acest an este prognozat la 5,7%.

Indicele CAC 40 al bursei de la Paris s-a prabusit cu pana la 23% in doua saptamani de vanzari masive, intensificate de anuntul agentiei Standard&Poor's privind retrogradarea ratingului suveran al Statelor Unite.

S&P a anuntat ca perspectiva ratingului Frantei este stabila in contextul actual, insa investitorii raman ingrijorati ca bancile franceze sunt printre cele mai expuse la o inrautatire a crizei datoriilor suverane din statele de la periferia zonei euro.