Guvernul francez spune ca este pregatit sa faca tot ce este necesar pentru a respecta planurile de reducere a deficitului, semnaland astfel intentia de a ramane printre cele sase state din zona euro care au rating AAA, potrivit Wall Street Journal.
[Update] O banca din Asia a oprit liniile de credit catre marile banci franceze, iar alte cinci analizeaza serviciile financiare pentru schimburi comerciale si riscurile liniilor de swap, in urma temerilor privind expunerea bancilor franceze la criza din zona euro. Citeste mai multe aici.

Franta “nu va devia o iota de la panurile de ajustare a finantelor publice”, a spus Ministrul pentru Buget, Valerie Pecresse, in contextul in care costul de asigurare a datoriilor suverane ale Frantei a atins un nivel record.

Cu toate ca multi reprezentanti ai guvernului francez sunt in vacanta, ministrul Pecresse si ministrul de Finante, Francois Baroin, au linistit presa dupa ce vineri agentia de rating Standard&Poor’s a redus ratingul SUA.

Astfel, Franta incearca sa evite intrarea in grupul tarilor vizate de o reevaluare a ratingurilor de credit din cauza supraindatorarii.

Ratingul de credit al Frantei a intrat in atentia pietelor financiare luni, cand costul de risc a urcat la un nivel record, alimentand astfel speculatiile ca pozitia triplu A ar fi amenintata, cu toate ca agentiile de rating nu au dat niciun fel de avertismente ca o miscare de downgrade ar fi iminenta.

“Datele fundamentale pot, desigur, sa se schimbe, dar acum vedem destul de clar diferentele dintre SUA si Marea Britanie, pe de-o parte, si Franta”, a spus Mark Schofield, analist al Citigroup, citat de Wall Street Journal.

Franta are cel mai ridicat nivel de indatorare dintre cele sase state cu rating "AAA" din zona euro, de aproximativ 85%, si a promis sa coboare deficitul bugetar la 4,6% anul urmator si sub 3% in 2013. Anul trecut, bugetul a inregistrat un deficit de 7,1%, iar pentru acest an este prognozat la 5,7%.

Costul asigurarii riscului (CDS-urile) Frantei a urcat usor marti, desi spread-ul dintre obligatiunile franceze pe 10 ani si cele germane a coborat, aratand astfel ca saltul CDS-urilor de luni a fost doar o reactie la taierea ratingului SUA.

Cu toate acestea, miercuri, bursele europene s-au prabusit, tocmai pe fondul temerilor ca o taiere a ratingului Frantei este iminenta. Mai mult, aparusera zvonuri ca pzoitia financiara a Societe Generale ar fi subreda si chiar ar putea fi in pragul falimentului.

In acesta dimineata, oficialii bancii franceze au respins zvonurile si chiar au cerut ca arbitrul pietei de capital sa demareze o investigatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri