O banca din Asia a oprit liniile de credit catre marile banci franceze, iar alte cinci analizeaza serviciile financiare pentru schimburi comerciale si riscurile liniilor de swap, in urma temerilor privind expunerea bancilor franceze la criza din zona euro, au declarat, joi, surse pentru Reuters.
Zvonurile care au circulat, miercuri, pe burse ca Franta ar urma sa piarda ratingul "AAA", negate ulterior de agentiile de evaluare financiara, au contribuit la declansarea celei mai mari cresteri de la criza din 2008 a indicatorului european care masoara costurile de asigurare a datoriilor impotriva riscului de neplata, informeaza Mediafax.

Aceasta amplificare brusca a perceptiei riscului, impreuna cu scaderi puternice ale cotatiilor bancilor franceze, a determinat unele banci asiatice sa accelereze analiza riscului liniilor de swap si sa ia in calcul o reducere a expunerii fata de institutiile de credit din Europa, au afirmat surse din cele sase banci.

Contactat in privinta deciziilor luate de bancile asiatice, un purtator de cuvant al bancii franceze BNP Paribas a afirmat: "Nu comentam niciodata zvonurile din piata". Societe Generale nu a avut o reactie imediata, iar un reprezentant al Credit Agricole a afirmat ca banca nu va comenta.

Bancile din Asia si sursele, intre care ofiteri de risc, traderi importanti si bancheri, nu au putut fi identificati din cauza naturii sensibile a informatiilor.

Seful diviziei de risc pentru instrumente de trezorerie la o banca din Singapore, cu o prezenta semnificativa in regiune, a declarat ca liniile de credit cu bancile franceze au fost taiate din cauza riscului perceput in a imprumuta banii acestora. "Am oprit. Limitele au fost scoase din sistem. Trebuie aprobate toate cazurile individual", a spus bancherul, fara sa numeasca bancile franceze vizate.

Societe Generale a publicat, miercuri, un comunicat in care neaga zvonurile legate de stabilitatea financiara a grupului dupa ce actiunile au scazut cu pana la 21%. Anuntul nu a reusit sa inlature o mare parte din temerile pietelor, iar actiunile bancii au incheiat sedinta in declin cu aproximativ 15%.

Un important trader din Singapore a afirmat ca atunci cand actiunile unei banci scad atat de rapid, ofiterul de risc va analiza automat expunerea fata de acea institutie de credit.

Actiunile Societe Generale erau in scadere cu 4% la ora 13:30, ora Romaniei. Cotatia BNP era cu 5% sub inchiderea de miercuri, iar cea a Credit Agricole se afla in stagnare. Reactia bancilor ar putea exagera problemele din piata financiara, daca acestea ar actiona simultan, considera analistii.

"Daca recurg cu totii la aceasta masura in acelasi timp vor vinde toti concomitent odata cu amplificarea riscului, iar preturile vor scadea, dupa care totul se transforma intr-o avalansa, deoarece preturile coboara iar raportul valoare-risc iti indica sa reduci si mai mult riscul", a declarat Mark Matthews, sef al departamentului de cercetare la Julius Baer.

Un ofiter de risc la o banca din Singapore a raspuns: "Evident, facem o analiza", la intrebarea daca reevalueaza expunerea fata de bancile europene. Bancherii si ofiterii de risc la cele cinci banci care au inca tranzactii cu institutiile de credit din Franta au spus ca liniile de finantare pe termen scurt, de pana la 30 de zile, sunt inca disponibile, iar cele pe termen lung sunt analizate.

"Totul are legatura cu perceptia noastra asupra riscului unei banci franceze, indiferent daca este o linie swap sau tranzactii de imprumut pe piata interbancara", a spus un bancher de la o institutie de credit din Japonia.

Criteriile evaluate de banci includ si o analiza daca exista parti ale liniilor de credit deschise cu bancile franceze inca nefolosite, care pot fi reduse. Perioadele pe care au fost acordate finantarile sunt, de asemenea, analizate, pentru a fi reduse, daca se poate. Creditorii evalueaza si impunerea unei marje de siguranta mari in privinta obligatiunilor guvernelor europene utilizate drept garantii de catre bancile din zona euro carora le imprumuta fonduri, a spus ofiterul de credit de la banca care a oprit liniile de credit.

Aceste practici par, deja, sa ingreuneze accesul bancilor europene la fonduri pe termen lung, avand in vdere ca acestea au trebuit sa acceseze finantari pe sase luni de 50 de miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana in aceasta saptamana. Un bancher din Singapore a spus ca bancile reactioneaza la schimbari in perspectiva de risc mult mai rapid decat in timpul crizei financiare din 2008.

"Avem o unitate care analizeaza expunerea pe cazuri individuale, dar si portofoliul larg de active la care este vulnerabila intreaga banca. Oamenii se misca mult mai repede daca se gandesc ca exista riscuri care trebuie rezolvate", a adaugat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri