Gafa saptamanii: Cum poate un tabloid sa ingroape o banca

Tabloidul britanic Daily Mail a emis un articol prin care isi cere scuze pentru informatiile eronate legate de posibilul faliment al Societe Generale si Unicredit, banci puternic lovite pe bursa in urma acestor zvonuri.

Tabloidul britanic Dailly Mail a publicat la inceputul acestei saptamani un articol in care avertiza ca temerile cu privire la falimentul a doua dintre cele mai mari banci din Europa, Societe Generale si Unicredit, sunt in crestere.

Articolul nu preciza ale cui temeri erau in crestere si nu cita nicio sursa.

Cu toate acestea, articolul dadea clar impresia ca cele doua banci sunt in pragul falimentului. La presiunea bancilor, Daily Mail a emis joi un articol prin care isi cerea scuze pentru eroare, spunand ca SocGen nu este de fapt pe punctul de a ceda.

"Admitem ca informatia nu a fost adevarata si ne cerem scuze fata de Societe Generale pentru incurcatura creata"
, a scris Daily Mail.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Unicredit, Claudia Bresgen, a declarat ca banca a primit scuzele publicatiei britanice, iar articolul a fost retras de pe site. "Banca este intr-o stare buna si nu are nevoie de ajutor din partea guvernului italian", a spus Bresgen, citata de Wall Street Journal.

Jurnalistii se intreaba daca dupa ce zvonurile privind falimentul SocGen au fost infirmate, actiunile bancii franceze ar trebui sa creasca. Totusi, piata nu este de aceeasi parere, in contextul in care joi raliul din deschiderea sedintei bursiere a fost repede intrerupt, iar scaderile au revenit in forta.

Investitorii sunt preocupati acum de o posibila scadere a ratingului Frantei, ceea ce ar putea crea probleme serioase SocGen, care are in portofoliu obligatiuni ale guvernului francez.

"De ce banca franceza nu are portofoliul plin de titluri de stat? De ce SocGen a fost lovita cel mai puternic dintre bancile franceze? Ar insemna ceva pentru banci daca Franta va deveni AA+ si nu AAA?", se intreaba jurnalistii de la Wall Street Journal.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri