Actiunile Societe Generale, a doua mare banca franceza, cu operatiuni si in Romania, au inregistrat la 10 august un declin de pana la 21% si au inchis in scadere cu 15%, ca urmare a speculatiilor pe pietele financiare ca Franta si-ar putea pierde ratingul "AAA".

"Investigam zvonurile nefondate care au lovit cotatiile actiunilor saptamana trecuta. Pot sa va spun ca secretarul general al autoritatii pentru burse a deschis o ancheta asupra speculatiilor care au afectat Societe Generale", a afirmat Jouyet intr-un interviu pentru postul de radio RTL.

Franta, Italia, Spania si Belgia au interzis tranzactiile de tip "short-selling" cu actiuni financiare incepand de vineri, 12 august. Interdictia are ca scop stabilizarea burselor si reducerea volatilitatii unor titluri.

Intr-o tranzactie "short-selling", un trader vinde actiuni luate cu imprumut sperand ca valoarea acestora va scadea inainte sa fie nevoit sa cumpere pentru a le returna. Diferenta de pret reprezinta profitul acestuia. Criticii afirma ca astfel de practici incurajeaza speculatiile si coboara pretul actiunilor, determinand o panica ce se alimenteaza singura, in timp ce sustinatorii considera ca pastreaza corectitudinea si mentine lichiditatea.