Economia Japoniei a scazut sub estimarile analistilor, in T2

Economia Japoniei s-a contractat cu 1,3% in trimestrul al doilea, sub estimarile analistilor, dupa ce activitatile de reconstructie au compensat impactul dezastrului provocat de cutremurul din 11 martie si aprecierea yenului, transmite Mediafax.

Analistii anticipau un declin al economiei de 2,5%.

Ministrul de Finante Yoshihiko Noda a declarat, luni, ca a treia mare economie a lumii va reveni probabil la crestere in trimestrul al treilea.

Economia japoneza s-a contractat in ultimele trei trimestre.

Noda s-a angajat duminica sa ia masuri "indraznete" pentru a atenua aprecierea yenului, daca va fi necesar.

"Datele sunt mai bune decat ne-am asteptat, dar nu sunt solide. Aprecierea yenului va incepe sa afecteze exporturile si investitiile. Ne putem astepta la crestere economica in trimestrul al treilea, dar yenul ar putea afecta ritmul", a declarat Hiroshi Miyazaki, economist sef la firma Shinkin Asset Management din Tokyo.

Indicele bursei din Tokyo Nikkei 225 a inchis in crestere cu 1,4%.

Yenul este tranzactionat luni in jurul valorii de 76,89 unitati pentru un dolar, iar in ultimele trei luni s-a apreciat cu 5% fata de dolarul american.

Autoritatile japoneze au vandut yeni in aceasta luna pentru prima oara din martie, dupa ce cotatia s-a apropiat de 76,25 unitati pentru un dolar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri