Primele 50 mari companii farmaceutice au obtinut, anul trecut, incasari globale de 593,4 miliarde de dolari din comercializarea medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala, pentru uz uman. Valoarea inseamna o crestere de aproape 8% fata de 2009, cand totalul s-a cifrat la 550,5 miliarde de dolari, potrivit studiului PharmExec50, citat de Seeking Alpha.
Pentru prima data, toate cele 50 de companii incluse in clasament au obtinut, fiecare, vanzari de cel putin 2 miliarde de dolari.

Schimbarea ierarhiei a fost cea mai vizibila la nivel de varf, acolo unde topul a suferit modificari importante. Astfel, Novartis (Elvetia) i-a intrecut pe francezii de la Sanofi-Aventis, pentru a urca pe locul al doilea, iar Merck a sarit de pe pozitia a saptea pe cea de-a patra.

Primele zece companii au cumulat vanzari de 352,5 miliarde de dolari, adica aproape 60% din totalul celor 50 de companii incluse in clasament.

Astfel, clasamentul este condus de Pfizer (SUA), care si-a sporit vanzarile cu aproape 29%, echivalentul a 58,5 miliarde de dolari, urmata de Novartis (Elvetia), cu un avans al incasarilor de putin peste 9% anul trecut, pana la 42 miliarde de dolari. Locul al treilea este ocupat de Sanofi-Aventis (Franta), cu vanzari de 40,3 miliarde de dolari, in scadere cu 4,1% fata de 2009.

Topul primilor 10 mari jucatori farma la nivel global este continuat de Merck (SUA), care a realizat vanzari cu 58% mai mari, pana la 39,8 miliarde de dolari. Pe locul 5 se afla Roche (Elvetia), care anul trecut si-a crescut vanzarile cu 4,1%, pana la 39,1 miliarde de dolari.

GlaxoSmithKline/GSK (Marea Britanie) ocupa pozitia a 6-a, cu vanzari de 36,2 miliarde de dolari, in scadere cu 4,2% comparativ cu rezultatul din 2009. Pe locul al 7-lea se situeaza AstraZeneca (Marea Britanie), companie ale carei vanzari au crescut cu 1,4%, pana la 33,3 miliarde de dolari.

Clasamentul primelor 10 companii farma este incheiat de Johnson & Johnson (SUA) - locul al 8-lea, cu vanzari de 22,4 miliarde de dolari (-0,4% fata de 2009), Eli Lilly (SUA) - cu incasari de 21,1 miliarde de dolari (crestere de 5,4%) si de Abbott (SUA), cu 19,9 miliarde de dolari, in crestere cu aproape 28% comparativ cu 2009.

Studiul ia in calcul doar vanzarile realizate prin comercializarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta medicala, inclusiv produsele generice si vaccinurile. Nu sunt incluse redeventele, produsele eliberate fara prescriptie medicala si nici veniturile obtinute din contractele de manufacturing.

Top 50 companii farma dupa vanzarile la medicamentele cu prescriptie medicala










Sursa: PharmExec50.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri