Fitch Ratings a confirmat ratingul maxim al Statelor Unite, "AAA", cu perspectiva stabila, dand astfel un ragaz celei mai mari economii a lumii, dupa ce a fost retrogradata de Standard&Poor’s pe 5 august, transmite Reuters.

"Confirmarea ratingului suveran la nivelul 'AAA' reflecta ca principalii piloni ai soliditatii financiare a SUA raman intacti, respectiv rolul pivotal in sistemul financiar mondial si economia puternica, flexibila si diversificata, care furnizeaza baza veniturilor", se arata intr-un comunicat al Fitch, informeaza Mediafax.

Potrivit agentiei, flexibilitatea monetara si a ratei de schimb valutar sporeste capacitatea economiei americane de a absorbi si a se adapta socurilor.

Retrogradarea ratingului SUA de catre Standard&Poor’s de la nivelul "AAA" la "AA+" a dus la scaderi drastice ale cotatiilor actiunilor pe bursele internationale.

Fitch avertizeaza insa ca perspectiva ratingului depinde de economia americana si de masurile politice de reducere a datoriei publice.

Revizuirea in crestere a estimarilor pe termen mediu si lung privind datoria publica, ca rezultat al redresarii economice sub asteptari sau al esecului politic de a conveni reducerea deficitului bugetar cu minim 1.200 miliarde de dolari, va duce la modificarea perspectivei la negativa.

"Cea mai probabila masura va fi revizuirea perspectivei la negativa, ceea ce va indica o probabilitate de peste 50% de retrogradare a ratingului in decurs de doi ani", potrivit agentiei.

Fitch precizeaza ca retrogradarea cu o treapta a calificativului este mult mai putin probabila.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si