Banca Nationala a Elvetiei a anuntat miercuri ca va extinde masurile de combatere a "supraevaluarii masive" a francului elvetian, majorand depozitele la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci la 200 miliarde franci, transmite Reuters.

Totodata, institutia a avertizat ca va lua noi masuri daca va fi necesar, scrie Mediafax.

"Masurile luate pana acum de catre Banca Nationala a Elvetiei (SNB) pentru a combate aprecierea francului au efecte. Cu toate acestea, francul elvetian ramane supraevaluat masiv", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Pentru a atinge noul nivel al depozitelor la vedere, banca centrala va rascumpara titluri SNB aflate in circulatie si va efectua tranzactii swap pe piata valutara.

SNB a redus saptamana trecuta dobanda de politica monetara la zero si a anuntat masuri agresive de crestere a lichiditatii in franci pe piete.
Francul s-a apreciat insa puternic miercuri fata de euro in urma comunicatului bancii centrale elvetiene, deoarece masurile nu au fost atat de dure pe cat se asteptau investitorii.

Moneda elvetiana s-a apreciat cu 1,3% fata de euro si cu 1,1% in raport cu dolarul, urcand pentru prima data in cinci sedinte consecutive.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
2015 - Criza aprecierii francului elvetian a afectat multi romani