Oficialii bancii au declarat ca Statele Unite si zona euro sunt foarte aproape de recesiune si au criticat administratiile din Washington si Europa pentru ca nu iau masuri decisive pentru a opri criza datoriilor suverane.

Previziunile institutiei bancare legate de Produsul Intern Brut au scazut de la 4,2% la 3,9% pentru 2011, si de la 4,5% la 3,8% pentru anul 2012.
Germania a raportat ca rata de crestere economica pentru trimestrul al doilea este aproape de 0, dupa ce Franta a declarat in urma cu o saptamana ca economia stagneaza, ridicand semnale ca puterea economica a celor mai bune tari din Europa incepe sa slabeasca.

Rapoartele pesimiste pun presiune pe politicieni, care trebuie sa gaseasca solutii pentru stoparea crizei datoriilor inainte de a inghitii tarii precum Italia si Spania.

Si economia Statelor Unite da semne de oboseala, dupa ce in primul semestru rata de crestere era sa inregistreze valori negative datorita ratei somajului, a luptei intre partidele politice, a plafonului de indatorare si a taierii cheltuielilor din iulie peste care s-a adaugat scaderea pietei de capital, reiese din rapoartele Morgan Stanley.

Citeste si:

Economia va fi de asemenea lovita si de inasprirea politicilor fiscale din Statele Unite si Europa, unde politicienii incearca sa linisteasca pietele prin taierea cheltuielilor publice.

Institutia financiara preconizeaza o crestere medie in pietele dezvoltate de 1,5% in 2011 si in 2012, fata de precedentele valori de 1,9 pentru 2011, respectiv 2,4 pentru 2012.

Cresterea pietelor emergente va incetini de la 7,8% in 2010 la 6,4%, declara Joachim Fels, oficial al Morgan Stanley.

Economiile pietelor emergente (care au in prezent jumatate din produl global brut) va insuma 80% din cresterea economica in 2011 si 2012, mai adauga Fels.