Morgan Stanley si-a diminuat semnificativ previziunile de crestere economica globala pentru 2011 si 2012, relateaza Reuters.

Oficialii bancii au declarat ca Statele Unite si zona euro sunt foarte aproape de recesiune si au criticat administratiile din Washington si Europa pentru ca nu iau masuri decisive pentru a opri criza datoriilor suverane.

Previziunile institutiei bancare legate de Produsul Intern Brut au scazut de la 4,2% la 3,9% pentru 2011, si de la 4,5% la 3,8% pentru anul 2012.
Germania a raportat ca rata de crestere economica pentru trimestrul al doilea este aproape de 0, dupa ce Franta a declarat in urma cu o saptamana ca economia stagneaza, ridicand semnale ca puterea economica a celor mai bune tari din Europa incepe sa slabeasca.

Rapoartele pesimiste pun presiune pe politicieni, care trebuie sa gaseasca solutii pentru stoparea crizei datoriilor inainte de a inghitii tarii precum Italia si Spania.

Si economia Statelor Unite da semne de oboseala, dupa ce in primul semestru rata de crestere era sa inregistreze valori negative datorita ratei somajului, a luptei intre partidele politice, a plafonului de indatorare si a taierii cheltuielilor din iulie peste care s-a adaugat scaderea pietei de capital, reiese din rapoartele Morgan Stanley.

Economia va fi de asemenea lovita si de inasprirea politicilor fiscale din Statele Unite si Europa, unde politicienii incearca sa linisteasca pietele prin taierea cheltuielilor publice.

Institutia financiara preconizeaza o crestere medie in pietele dezvoltate de 1,5% in 2011 si in 2012, fata de precedentele valori de 1,9 pentru 2011, respectiv 2,4 pentru 2012.

Cresterea pietelor emergente va incetini de la 7,8% in 2010 la 6,4%, declara Joachim Fels, oficial al Morgan Stanley.

Economiile pietelor emergente (care au in prezent jumatate din produl global brut) va insuma 80% din cresterea economica in 2011 si 2012, mai adauga Fels.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si