"Recentele demonstratii populare, din Orientul Mijlociu pana in Marea Britanie, si acumularea nemultumirii populare in China - si destul de curand in alte economii avansate si piete emergente - sunt determinate de aceleasi probleme si tensiuni: cresterea inegalitatilor, a saraciei, somajului si neajutorarii...Chiar si clasa de mijloc se simte constransa de scaderea veniturilor si a oportunitatilor", a spus Roubini, potrivit ziarului israelian Globes.

Dr. Doom a explicat ca sistemul capitalist traverseaza o criza pe care Karl Marx a prezis-o cu un secol in urma si care este determinata de transferul de putere si bogatie de la forta de munca la capital, adica de la clasa de mijloc la clasa instarita.

Economistul considera ca raspunsul la aceasta criza se gaseste in stimularea economiei sub forma investitiilor in infrastructura, cresterea taxelor pentru cei bogati, reducerea datoriilor, reglementarea mai stricta a sistemului financiar.

De asemenea, el crede ca ar trebui instituite garantii din partea bancilor centrale si desfiintarea bancilor considerate "prea mari pentru a da faliment".

Citeste si:

Roubini observa ca aceste masuri, daca vor fi luate, inseamna transformarea atat a statelor de tipul "laissez-faire", cum sunt cele ale Statelor Unite si Marii Britanii, cat si cele denumite "welfare states", adica tari ale bunastarii sociale.

"Asta inseamna indepartarea atat de modeul laissez-faire anglo-saxon, cat si de modelul continental european al statelor bunastarii bazate pe deficite. Ambele sunt distruse", a spus Roubini.

Roubini: Karl Marx avea dreptate - Am putea sa asistam la o autodistrugere a capitalismului [VIDEO]

si

Nouriel Roubini: Treci pe cash. Mai bine sa fii sigur, decat sa iti para rau