Liderii chinezi, inclusiv premierul Web Jiabao, si-au exprimat in repetate randuri increderea in zona euro, insa declaratiile unor oficiali si comentariile din media au reflectat de multe ori anxietate in privinta perspectivelor economice ale Europei.

Principalul ziar oficial din China a comparat luni criza datoriilor de stat din Europa cu ciuma neagra din secolul al XIV-lea.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va intalni joi cu omologul sau chinez, Hu Jintao la Beijing, turbulentele recente de pe pietele financiare si criza datoriilor de stat numarandu-se printre potentialele teme de discutie.

Viceministrul de externe chinez Fu Ying a declarat, intr-un interviu acordat unei reviste germane si publicat marti pe site-ul Ministerului de Externe, ca problemele zonei euro au fost discutate de colegii ei.

"Desi Vestul se confrunta cu dificultati, Europa si Statele Unite au depasit in trecut multe greutati. China va fi influentata de capacitatea economiilor occidentale de a-si reveni. Gradul nostru de independenta este foarte ridicat, dar problemele Vestului nu inseamna ca China are de castigat. Suntem in aceeasi barca. Suntem cu siguranta ingrijorati de dificultatile Vestului", a aratat Fu Ying.

Citeste si:

Viceministrul de externe a facut referire si la propunerile inaintate saptamana trecuta de Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel, pentru o mai buna integrare intre statele din zona euro, calificandu-le drept vesti bune.

"Recent, am discutat cu colegii mei despre viitorul Uniunii Europene. Toata lumea a fost de acord, la un nivel fundamental, ca tarile europene trebuie sa isi rezolve impreuna problemele, UE trebuie sa continue sa progreseze si sa se integreze, altfel zona euro s-ar putea prabusi", a comentat oficialul chinez.

Circa un sfert din rezervele valutare ale Chinei sunt in euro, potrivit estimarilor analistilor. China a acumulat rezerve record in valoare de 3.000 de miliarde de dolari.

UE este cel mai important partener comercial al Chinei, cu legaturi comerciale bilaterale de 395 miliarde de euro in 2010, potrivit datelor Eurostat. Exporturile Chinei catre UE au atins 281,9 miliarde euro anul trecut.