Cotatia la sortimentul de petrol relevant in Europa BRENT a trecut pe 19. august peste nivelul de 110 dolari/ baril, un nivel de referinta pentru ultima perioada, recuperand consistent fata de minimul avut cu zece zile in urma, iar indicatorii tehnici indicau faptul ca trendul crescator va continua.
Semnalele de crestere au fost insa infirmate de evolutia evenimentelor din Libia, unde fortele rebele au intrat pe 21. august in capitala Tripoli. Impactul asupra cotatiei la BRENT a fost puternic, pe 22. ausgust pretul a scazut pana la un minim de 105.25 dolari/ baril (o scadere de peste 4 dolari/baril in cateva ore!) si toate premizele pareau a fi indeplinite pentru un trend descendent pentru urmatoarele zile.

Escaladarea evenimentelor din Libia a dus, in opinia analistilor, la o crestere a cotatiei la Brent cu 12-15 dolari/ baril si ar fi fost de asteptat ca pretul sa coboare astfel spre nivelul de 100 dolari/baril. Nu s-a intamplat asa! Asteptarile pietei privind noile masuri de stimulare ale economiei americane, masuri care vor fi probabil anuntate de presedintele Federal Reserve la finalul acestei saptamani au incetinit ieftinirea petrolului. Pe baza acestor asteptari, bursele internationale au recuperat in aceasta saptamana o parte semnificativa din scaderile ultimei perioade iar pretul la BRENT a atins un maxim pentru saptamana in curs ajungand pana la nivelul de 111.15 dolari/ baril.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, participa vineri, 26 august la conferinta anuala a bancii centrale, unde va sustine un discurs de la care investitorii asteapta anuntarea unor noi masuri de lichiditate pentru stimularea economiei americane. Piata ar putea creste si este foarte entuziasmata! Cand Bernanke vorbeste in vremuri normale, intereseaza cel mai mult dobanda de referinta.

Dupa conferinta de presa a lui Bernanke din aprilie analistii nu mai cred ca va exista cel de-al treilea program QE (Quantitative Easing), o masura prin care, incepand din vara trecuta, banca centrala a cumparat de 600 miliarde dolari titluri de stat americane pentru a pune tine in sah evolutia pe termen lung a dobanzilor. S-ar putea insa sa asistam la anuntarea unor masuri de stimulare a economiei, masuri care ar trebui sa genereze noi locuri de munca. Somajul fiind in present de aprox. 9% in SUA.

Ramane de vazut ce ne va aduce discursul Presedintelui Federal Reserve. Anuntul unui nou program QE ar avea mai mult ca sigur ca efect o crestere a cotatiilor burselor si o crestere a cotatiei pentru Brent precum s-a intamplat anul trecut cu QE2. Poate va intrebati de unde vine acest “2”? FED-ul a mai facut si inainte de 2010 un singur asemenea exercitiu. Nu vad cu ce masuri noi de stimulare ar putea sa vina presedintele Federal Reserve, in afara de anuntul unui nou program QE, avand in vedere ca dobanda de referinta pentru moneda americana este in palierul 0 - 0,25% .

De ce ar avea succes un nou program QE, din moment ce primele doua nu au prea avut? SUA au fost la un pas de a intra in incapacitate de plata acum cateva saptamani.

Libia apartine deja fortelor rebele care controleaza exporturile de petrol cat si de putin timp si cea mai mare parte a capitalei. Fortele NATO nu s-au lasat mai prejos si ofera neincetat sprijin aerian. A devenit evident ca victoria nu va fi completa pana cand Gaddafi sau Gathafi dupa cum presa internationala a relatat ca s-ar ortografia ceva mai correct numele asa-zisului aproape fost lider revolutionar si apropiatii sai nu vor fi capturati. Este doar o problema de timp pana cand Gaddafi va fi prins.

Pana cand productia si exportul de petrol al Libiei vor atinge cotele de la inceputul anului, vor mai trece 12 - 16 luni. Libia este la cheremul marilor puteri, ea nu este insa “un loc sigur”! Marile companii petroliere au anuntat ca reintoarcerea personalului se va face numai in conditii de siguranta, instalatiile petroliere care au fost oprite necesita reparatii si verificari. Cu toate ca disparitia petrolului libian din piata a fost brusca, reinceperea exporturilor va avea loc treptat si este astfel posibil sa nu aiba un impact mare in piata. Bineinteles ca este posibil ca anuntul capturarii colonelului Gaddafi sa aiba ca efect o scadere a cotatiei la BRENT de 2-3 dolari, dar aceasta scadere va fi numai de scurta durata!

In august, cotatia la BRENT s-a apropiat de nivelul de 100 dolari/ baril, OPEC a anuntat ca va interveni in cazul unei scaderi accentuate, anunt care a avut un impact destul de puternic in piata.

Toti investitorii vor fi foarte atenti in perioada urmatoare la publicarea datelor economice importante din SUA si Europa. Daca aceste date vor infirma cresterea economica sau vor arata o inrautatire a situatiei pe ambele continente, este posibil sa avem o scadere a pretului la BRENT.

Din punct de vedere al analizei tehnice, este clar ca atat cotatiile burselor cat si ale marfurilor au intrat din nou in ultimile doua saptamani pe un trend ascendent. Ce impact va avea un eventual nou program QE? Nu stim daca lansarea unui nou program QE se va intampla si daca-si va si atinge telurile in SUA. Pentru economiile altor state, credem ca va avea un impact negativ. Spun negativ pentru faptul ca va duce la deprecierea monedei americane si la intarirea monedei europene, a lirei sterline si a yenului japonez, daca enumeram numai trei valute importante. Acest fapt va avea efecte negative deoarece yenul este deja foarte puternic in raport cu moneda americana, iar exportatorii din aceste state vor inregistra pierderi foarte mari in aceasta situatie. Sa ne aducem aminte ca lansarea in august 2010 a programului QE2 a dus la o depreciere masiva a dolarului SUA, depreciere care, combinata cu o crestere a pretului la alimente, a fost unul dintre factorii care au dus la miscarile sociale din Orientul Apropiat si Nordul Africii.

Comentariu de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri