Standard & Poor's (S&P) considera ca decizia de a retrograda in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, nu este motivul care a declansat cele patru saptamani de scadere puternica a burselor, avertizand ca tarile dezvoltate trebuie sa-si rezolve problema datoriilor, scrie Mediafax care citeaza Reuters.
S&P a redus pe 5 august ratingul SUA, in timp ce bursele erau deja in scadere din cauza crizei datoriilor de stat din Europa si temerilor privind posibilitatea unei noi runde de recesiune in Statele Unite.

"Din punctul nostru de vedere, este o suprasimplificare sa spui ca s-a intamplat din cauza retrogradarii decise de S&P", a declarat seful diviziei de ratinguri de tara a S&P, David Beers, principalul oficial al companiei din spatele deciziei de a reduce ratingul SUA.

Beers se refera la criticile dure aduse S&P, potrivit carora decizia agentiei a cauzat caderea burselor.

Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a cazut cu peste 17% de la maximul atins in luna mai, dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in capacitatea politicienilor din tarile dezvoltate de a rezolva problema muntilor de datorii acumulate.

S&P a aratat anterior ca si-a bazat decizia pe instabilitatea politica de la Washington, care impiedica adoptarea unor masuri semnificative de reducere a deficitului bugetar.

In Europa, investitorii sunt tot mai ingrijorati de faptul ca liderii politici nu au reusit sa puna capat sau sa izoleze criza datoriilor de stat care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda catre acorduri de finantare externa si ameninta acum economii uriase, precum Spania si Italia.

Japonia, cu o datorie publica de 200% din PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari, trebuie sa aleaga cel de-al saselea premier din ultimii cinci ani dupa ce primul ministru Naoto Kan si-a confirmat vineri intentia de a demisiona in urma criticilor dure aduse guvernului pentru reactia la cutremurul devastator din luna martie.

"Asteptam sa vedem daca guvernele isi vor baga mintile in cap si vor aborda atat problemele pe termen scurt, cat si pe cele pe termen lung", a declarat Beers la o intalnire cu presa la Singapore, referindu-se la politicienii din tarile dezvoltate.

El a adaugat ca instrumentele monetare si fiscale care ar putea fi folosite pentru repornirea cresterii economice vor avea o eficacitate limitata daca consumatorii din tarile bogate continua sa se concentreze pe reducerea datoriilor gospodariei in loc sa cheltuiasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri