Amendamentul la Constitutie convenit de principalele partide din Spania va intra in vigoare in 2020 si nu va include cifre concrete privind plafonul deficiului si datoriei, se arata intr-un comunicat transmis de partidul de guvernare.

Masura trebuie aprobata pana la 30 iunie 2012 si va fi acompaniata de o lege subordonata care va stabili un plafon pentru deficitul structural la 0,4% din PIB. De asemenea, acordul politic lasa loc de exceptii si modificari, deoarece prevede ca limitele pot fi modificate in 2015 si 2018 pentru a da mai multa flexibilitate economiei.

Ministrul Economiei, Elena Salgado, a declarat recent ca o crestere economica normala pentru Spania ar fi de 2-3% din PIB.

Deficitul bugetar al Spaniei este unul dintre principalele motive de ingrijorare invocate de investitori in privinta capacitatii Madridului de a evita un "bailout" international.

Citeste si:

Germania si Franta au cerut Spaniei si altor state care ar putea fi afectate de criza datoriilor de stat sa stabileasca limite ale deficitelor pentru a recastiga increderea investitorilor.

Moneda euro s-a apreciat in urma anuntului de vineri, insa randamentele obligatiunilor de stat ale Spaniei au stagnat, iar un analist a afirmat ca acordul politic nu schimba semnificativ increderea investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a evita o criza.

Spania vrea sa-si reduca deficitul bugetar la 6% din PIB in acest an, de la 11,1% din PIB in 2009. Pana in 2013, indicatorul trebuie sa coboare la 3% din PIB, in linie cu plafonul impus de UE.