Japonia a aprobat un proiect de lege pentru subventionarea energiei electrice din surse regenerabile, alaturandu-se tarilor din spatiul european in incercarea de a renunta la puterea generata de reactoarele nucleare dupa dezastrul de la Fukushima din luna martie, scrie Bloomberg.

Proiectul de lege, ce presupune investitii in surse regenerabile, a fost adoptat pe 23 august de catre Camera Inferioara a Japoniei si reprezinta unul din ultimele documente pe care prim-ministrul Naoto Kan le va semna dupa ce s-a vazut depasit de situatie in ceea ce insuri insusi demnitarul nipon numeste” cel mai mare dezastru al Japoniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial”. Acesta a spus ca va demisiona dupa ce Parlamentul va adopta legislatia.

Japonia produce aproximativ 9% din electricitate din surse cu emisii de carbon scazute. Prim-ministrul Japoniei a solicitat ca acest procent sa creasca si sa se caute solutii pentru eliminarea completa a energiei atomice, dupa ce pe 11 martie cutremurul si tsunamiul au distrus complexul nuclear de la Fukushima. Inainte de acest dezastru, centralele atomice generau aproximativ 30% din electricitatea intregii tari.

Panourile solare au avut capacitatea de a produce in Japonia la sfarsitul anului 2010 circa 3,68 gigawati energie, iar guvernul de la Tokyo tinteste o crestere a productiei cu peste 660% pana in 2020 la 28 Gigawati. Instalatiile solare vor produce anul acesta intre 1,4 si 1,6 gigawati, potrivit Bloomberg New Energy Finance din Londra. O centrala nucleara produce undeva la mai mult de 1 gigawat.

Legea va intra in vigoare la 1 iulie 2012 si prevede folosirea tot mai mare a energiei electrice din surse regenerabile: solare, eoliene si geotermale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri