Banca rusa Sberbank a redus oferta pentru VBI, divizia est-europeana a bancii austriece Volksbank, de la 670 milioane euro la 590 milioane euro, in urma declinului de 22% al cotatiei actiunilor acesteia, dupa acordul de preluare convenit pe 15 iulie, potrivit unor surse citate de Bloomberg, informeaza Mediafax.

Oficiali ai Volksbank, Sberbank si ai actionarilor minoritari ai VBI, respectiv Groupe BPCE, DZ Bank si WGZ-Bank, s-ar putea intalni cel mai devreme pe 28 august pentru discutii menite sa salveze acordul, au spus sursele.

Intalnirea era initial programata pentru semnarea acordului de preluare.

Purtatorul de cuvant al Volksbank, Walter Groeblinger, a refuzat sa comenteze in legatura cu acest acord.

Volksbank a anuntat joi ca intentioneaza ca vanzarea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an.

Un purtator de cuvant al Sberbank nu a dorit sa comenteze, ca si cei ai DZ Bank si WGZ, iar un reprezentant al BPCE nu a putut fi contactat.

Volksbank detine 51% din VBI, BPCE din Franta 24,5%, iar DZ si WGZ din Germania 24,5%.

Banca, cu sediul in Viena, a convenit pe 14 iulie vanzarea activelor diviziei est-europene VBI, cu exceptia operatiunilor din Romania, catre banca rusa Sberbank, care aspira sa devina jucator regional in Europa Centrala.

VBI inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).

Volksbank este sub o mare presiune de a vinde participatia la VBI, dupa ce a picat luna trecuta testul european de stres.

Banca risca sa fie nationalizata dupa ce a anuntat, joi, ca nu va plati dividende, inclusiv pentru participatia de capital a statului, pentru al treilea an consecutiv, din cauza situatiei economice dificile si a strategiei aplicate pana in 2015.

Statul austriac are dreptul sa primeasca actiuni la Volksbank, daca banca nu reuseste sa plateasca dividende in acest an, a declarat Harald Waiglein, purtator de cuvant al Ministerului de Finante.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Fiica primarului New York-ului ar fi fost arestată la un protest din weekend
Setari Cookie-uri