Economia globala a intrat intr-o etapa noua, periculoasa, cu riscuri tot mai mari care ameninta cresterea, iar guvernele trebuie sa adupte de urgenta masurile adecvate pentru a asigura continuarea revenirii economice, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, citata de WSJ.

"Evolutiile din aceasta vara au indicat ca suntem intr-o faza noua, periculoasa. Mizele sunt clare: riscam sa asistam la deraierea revenirii economice fragile. Deci trebuie sa actionam acum", a afirmat Lagarde la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackshon Hole, Wyoming, transmite Mediafax.

Ea a adaugat ca politica monetara ar trebui sa ramana relaxata, deoarece riscurile de recesiune sunt mai mari decat cele inflationiste.

Presiunile inflationiste generate de energie si alimente se calmeaza, iar asteptarile privind inflatia in economiile avansate, precum SUA si Europa, sunt bine ancorate, a aratat Lagarde.

Comentariile sale au parut ca se adreseaza, printre altii, presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. BCE a ridicat dobanda de politica monetara de doua ori in ultimele patru luni, ultima data in iulie, la 1,5%.

BCE a fost, de altfel, prima banca centrala a unei economii dezvoltate care a ridicat dobanzile de la minimele record la care au fost reduse in urma crizei globale din 2008.

Federal Reserve a promis, pe 9 august, ca va mentine dobanzile aproape de zero cel putin pana in 2013, lasand loc totodata pentru noi masuri de stimulare a cresterii economice.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat la Jackson Hole ca banca centrala americana este pregatita sa sprijine economia daca va fi necesar, insa nu a dat vreun indiciu privind masuri concrete iminente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Deschiderea școlilor în Coreea duce la apariția unor noi focare
Setari Cookie-uri