Aceasta decelerare a afectat toate tarile industrializate din G7 si pietele emergente BRICS, cu exceptia Brazilei si Chinei, se arata intr-un raport trimestrial al OCDE, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Importurile totale ale tarilor din G7 si ale natiunilor BRICS au crescut cu numai 1,1% in trimestrul al doilea, fata de avansul de 10,1% inregistrat in primele trei luni ale anului.

G7 include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia, iar natiunile BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Cresterea exporturilor pentru acelasi grup de tari a incetinit de la 7,7% la 1,9%.

Fluxul mai mic de bunuri si servicii reflecta fragilitatea economiei mondiale si poate fi atribuit in mare parte scaderii cererii si austeritatii din lumea dezvoltata, in special din Statele Unite.

China si Statele Unite au inregistrat cea mai ampla incetinire a cresterii importurilor. In cazul Chinei, importurile au urcat cu numai 0,7% in trimestrul al doilea, cel mai redus ritm dupa primul trimestru din 2009, fata de 11,1% in primele trei luni ale acestui an.

Exporturile chineze au crescut insa cu 10%, fata de 2,9% in primul trimestru.

In Statele Unite, avansul importurilor s-a redus de la 11,1% la 3%, in timp ce cresterea exporturilor a incetinit de la 5,6% la 2,6%.