"O optiune este sa facem un pas in directia unei uniuni bugetare reale si sa renuntam la suveranitate in domeniul politicilor bugetare nationale", a afirmat Weidmann intr-un discurs sustinut la Hanovra.

Daca nu va fi adoptata aceasta solutie, atunci trebuie consolidata disciplina politicilor bugetare nationale, a adaugat el.

Weidmann a reluat criticile la adresa rezultatelor summitului european din 21 iulie, care a extins prerogativele Fondului european de stabilitate financiara (EFSF), principala prevedere fiind posibilitatea de achizitie de obligatiuni suverane.

In opinia sa, aceasta prevedere va duce la impartirea riscurilor la nivelul uniunii monetare, fara sa intareasca semnificativ controlul sau posibilitatea de a influenta politicile financiare nationale.

Citeste si:

Weidmann, care este si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), este ingrijorat si de transferul de responsabilitate catre aceasta institutie financiara.

BCE a fost nevoita la inceputul lui august sa reia achizitiile de obligatiuni suverane, pentru a tine sub control speculatiile impotriva Spaniei si Italiei, masura cu care Weidmann nu este de acord.

Frontiera dintre responsabilitatea politicii monetare si politica bugetara s-a estompat, a aratat seful Bundesbank. El crede ca, pe termen lung, acest fapt va reduce increderea in bancile centrale.

Sursa imagine:
sxc.hu