Productia de bunuri a scazut in august in cea mai mare parte a lumii, amplificand temerile ca economia mondiala ar putea reintra in recesiune, relateaza Wall Street Journal.
Activitatile de productie din zona euro au scazut in august si au pus astfel capat cresterii continue din aproape doi ani, ca urmare a declinului din Franta si Italia, scrie Mediafax. In Marea Britanie, productia fabricilor a coborat pentru prima oara dupa luna mai 2009, la cel mai redus nivel din aproape doi ani.

Indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor din industria prelucratoare a zonei euro a scazut de la 50,4 puncte la 49 puncte, potrivit Markit Economics.

Datele sunt cel mai recent semnal ca redresarea economica din regiune incetineste si ar putea presa Banca Centrala Europeana (BCE) sa opreasca campania de majorare a dobanzii de politica monetara inceputa in aprilie pentru combaterea inflatiei.

Dobanda cheie se afla in prezent la 1,5%, iar majoritatea analistilor se asteapta ca BCE sa nu o modifice, la sedinta din 8 septembrie.

In Statele Unite, productivitatea din afara sectorului agricol a fost sub asteptarile initiale, indicand ca fabricile ar avea nevoie sa faca angajari pentru a respecta productia, dar, cu economia aproape in stagnare, companiile ar putea fi nevoite sa reduca costurile pentru a proteja profiturile.

Productia a continuat sa scada in Asia, sugerand ca cererea mai mica din lumea dezvoltata are impact asupra economiilor sustinute de exporturi.

Incetinirea productiei in Asia vine in conditiile in care inflatia se mentine ridicata in majoritatea regiunii, situatie care pune in incurcatura autoritatile, prinse intre vointa de reducere a dobanzilor pentru sustinerea economiilor si nevoia de inasprire a politicii monetare pentru a tine preturile sub control.

Un exemplu este Coreea de Sud, unde conditiile de afaceri s-au inrautatit pentru prima oara in ultimele zece luni, potrivit datelor HSBC, dar inflatia a atins maximul ultimilor trei ani.

Nici datele din China, care a sustinut economia mondiala in timpul crizei financiare din 2008, nu sunt incurajatoare, productia de bunuri crescand nesemnificativ, potrivit indicelui PMI care a avansat de la 50,7 puncte in iulie la 50,9 puncte in august.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri