Comisia Europeana (CE) va propune eliminarea sistemului de cote pentru productia de zahar si a a preturilor minime garantate din tarile UE, din 2016, au declarat vineri doua surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Propunerea are rolul sa incurajeze cresterea productiei de sfecla de zahar si reducerea pretului pentru acest indulcitor in Uniunea Europeana, dar si sa aduca sectorul de profil din UE mai aproape de pietele mondiale.

Sistemul actual de cote, care este valabil pana in 2015, va fi prelungit pana la 30 septembrie 2016, pentru a acorda o perioada rezonabila de adaptare operatorilor din sector, a spus una dintre surse.

Potrivit CE, eliminarea cotelor in 2016 va duce la cresterea cu 1,9% a productiei de sfecla si la o scadere cu 8,2% a pretului zaharului, pana in 2020, scrie Mediafax.

O analiza de impact efectuata de CE anticipeaza majorarea cu 6,9% a exporturilor de zahar ale UE si scaderea cu 4,7% a importurilor pana in 2020, dar blocul comunitar va fi in continuare importator net.
"Eliminarea sistemului de cote va fi benefica, intrucat producatorii europeni se vor ghida mai mult dupa preturile mondiale decat dupa cele interne, a declarat Serghei Gudosnikov, economist la Organizatia Internationala a Zaharului.

In opinia sa, cultivatorii nu vor extinde suprafetele cultivate cu sfecla de zahar doar pentru ca au fost eliminate cotele, dar vor fi mai flexibili.

Actualul sistem stabileste cote nationale de productie si preturi minime garantate pentru zaharul brut si cel alb, dar si exportul unei cantitati limitate de zahar in afara cotelor.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pe probleme de Agricultura, Roger Waite, a refuzat sa comenteze.

Comisarul pentru Agricultura Dacian Ciolos a declarat anterior ca se analizeaza eliminarea actualului sistem de cote dupa 2015.

In 2006, UE a redus cotele de productie cu circa o treime pentru a limita supraproductia.
Preturile mondiale ridicate au limitat anul trecut importurile de zahar ale UE, ceea ce a dus la un deficit pe piata europeana in acest an.

Propunerile urmeaza sa fie publicate luna viitoare. Ele trebuie sa fie aprobate de guvernele tarilor UE si de Parlamentul European, ca parte a reformei politicii agricole comune, din 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri