Compania de stat US Postal Service are de mult timp probleme de finantare, dar nu a fost niciodata atat de aproape de marginea prapastiei precum in prezent, scrie cotidianul american New York Times (NYT), citat de Mediafax.
Posta nu dispune de suficiente lichiditati si nu va reusi sa acopere o plata de 5,5 miliarde de dolari in luna septembrie si ar putea fi nevoita sa-si opreasca activitatea complet in aceasta iarna, daca legislativul american nu intervine pentru stabilizarea financiara.

"Situatia noastra este extrem de serioasa. In cazul in care Congresul nu ia nicio masura, vom intra in incetare de plati", a declarat seful companiei, Patrick R. Donahoe.

Conducerea a implementat in ultimele luni o serie de masuri dureroase de reducere a pierderilor, care vor ajunge in acest an fiscal la 9,2 miliarde de dolari. Acestea includ eliminarea livrarilor postale sambata, inchiderea a 3.700 de oficii postale si concedierea a 120.000 de angajati, circa o cincime din personalul total de 653.000.

Totdata, alte 100.000 de posturi ar urma sa dispara prin plecari voluntare sau pensionari. In urma cu zece ani, Posta avea aproape 900.000 de angajati.

Problemele Postei rezulta din noile realitati dure ale revolutiei internetului, care a condus la declinul trimiterilor prin serviciile postale conventionale, noteaza NYT.

Totodata, decenii de concesii facute sindicatelor angajatilor, inclusiv clauze care exclud concedierile, majoreaza cheltuielile operationale ale Postei. Costurile cu forta de munca reprezinta 80% din total, comparativ cu 53%, respectiv 32%, la United Parcel Service si FedEx, cei mai mari doi competitori privati ai companiei de stat.

O comisie a Congresului va analiza, marti, situatia Postei, insa politicienii republicani si democrati nu au reusit sa ajunga la un consens, la scurt timp dupa dezbaterile aprinse privind majorarea plafonului de indatorare.

Ratarea platii de 5,5 miliarde de dolari catre un fond de sanatate al angajatilor, programata pe 30 septembrie, nu va genera un dezastru imediat, potrivit NYT, insa pe la inceputul anului urmator compania va ramane fara bani pentru plata salariilor si benzinei, fiind fortata sa opreasca livrarile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri