Raportul "Provocari postcriza in economia mondiala" critica politicile economice din SUA si tarile europene, cerand totodata majorari de salarii, reglementari mai stricte pentru pietele financiare si o delimitare de gandirea dominata de piata, scrie Mediafax.

"Mesajul este foarte pragmatic: trebuie sa schimbam foarte rapid cursul", a afirmat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi.

Raspunsul la criza bazat pe inasprirea politicilor fiscale a fost inadecvat, a adaugat Panitchpakdi, fost sef al Organizatiei Mondiale a Comertului.

Situatia economica este foarte periculoasa, iar, in lipsa unor noi stimulente, un deceniu de stagnare este cel mai optimist scenariu, considera principalul autor al raportului, Heiner Flassbeck, sef al diviziei pentru strategii de globalizare si dezvoltare la UNCTAD si fost ministru de Finante al Germaniei.

"Daca dobanzile de peste tot sunt zero, iar guvernele raman la politica de a reduce deficitele, vom ajunge intr-o recesiune permanenta.
Somajul depinde foarte mult de cerere. Daca nu exista cerere, atunci e nevoie ca statul sa intervina cu un program masiv de stimulare a economiei. Acum este mai grav, pentru ca salariile cresc mai lent ca in trecut, astfel ca va fi nevoie de un program de stimulare mai amplu", a spus el.

Citeste si:

Recuperarea din criza financiara se produce nu numai fara crearea de noi locuri de munca, situatie anticipata, dar si fara cresterea salariilor, iar americanii, europenii si japonezii, reprezentand 70% din economia lumii se asteapta la o stagnare a veniturilor.

In raportul anterior, UNCTAD a avertizat ca o retragere prematura a masurilor de stimulare a economiei ar putea cauza o spirala deflationista cu impact negativ asupra economiei si locurilor de munca la nivel global.

Chiar daca lucrurile decurg bine, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul urmator, mai putin de jumatate fata de estimarea ONU de 3,1% pentru acest an.

Potrivit raportului, cea mai mare parte a vinei pentru criza o poarta lipsa de reglementare a sectorului financiar, situatie care "invita" un comportament agresiv si desatbilizator din partea speculatorilor si a permis supraconcentrarea activitatilor bancare.