Orice astfel de solicitare, pentru a acoperi un deficit peste estimari in acest an, ar complica si mai mult discutiile dintre Grecia si creditorii internationali, deja suspendate temporar din cauza derapajelor fiscale repetate si intarzierii reformelor asumate de guvern in acord.

Cotidianul Kathimerini a scris anterior ca Grecia ar putea cere partenerilor din zona euro sa plateasca toate imprumuturile promise in cadrul acordului pana la sfarsitul anului 2013, si nu pana in 2014, termenul convenit initial.

"Au cochetat cu aceasta idee fara a face o propunere formala. Nu cred ca propunerea ar avea sanse de reusita", a afirmat sursa citata.

Citeste si:

Ministrul Finantelor de la Atena a refuzat sa comenteze, insa o sursa oficiala apropiata institutiei a dezmintit informatiile publicate de Kathimerini.
"Nu este adevarat. Ar fi absurd", a aratat persoana, citata de Reuters.

Ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos, a declarat ca Grecia va accelera privatizarile si reformele structurale, pentru a obtine urmatoarea transa, de 8 miliarde euro, din imprumutul extern de 110 miliarde euro convenit in mai 2010 cu UE si FMI.

Liderii europeni si FMI au convenit in iulie sa acorde Greciei un al doilea program de finantare externa, de 109 miliarde euro, care ar trebui sa se deruleze pana in 2014. Acordul trebuie ratificat de toate parlamentele din zona euro, iar participarea creditorilor privati ai Greciei este inca pusa sub semnul intrebarii de diverse neintelegeri si intarzieri privind forma si cuantumul contributiei.