Ministrul de Finante, Kikis Kazamias, a afirmat ca are consultari regulate cu Banca Centrala a Ciprului, al carui guvernator este membru in consiliul de conducere al BCE, scrie Mediafax.

"Am convenit ca este o problema care trebuie analizata pentru a fi luate decizii", a spus Kazamias intr-o conferinta de presa. Ministrul a raspuns unei intrebari daca guvernul ia in calcul o cerere ca BCE sa cumpere obligatiuni ale statului.

BCE a cumparat obligatiuni in valoare de miliarde de euro ale statelor din zona euro afectate de criza datoriilor suverane, dar aceste achizitii au fost facute pe piata libera, iar scopul lor era de a reduce costul la care se imprumutau guvernele.

Autoritatile analizeaza rolul statului si al bancii centrale in privinta provocarilor pe care le intampina sistemul bancar cipriot, a spus Kazamias.
"Unul din subiecte este cel mentionat, dar nu este singurul", a spus Kazamias, referitor la intrebarea legata de BCE.

Citeste si:

Bancile cipriote, de obicei profitabile, au raportat pierderi in prima jumatate a anului, din cauza costurilor participarii la un program financiar pentru Grecia. Rostogolirea datoriilor statului elen aflate in portofoliul bancilor din Cipru va genera pentru acestea reevaluari in scadere ale activelor de peste 500 de milioane de euro.

In acest an Cipru s-a concentrat pe piata interna pentru necesarul de finantare, pentru a evita volatilitatea de pe pietele internationale.

Costurile de imprumut ale Ciprului pe pietele secundare sunt in crestere, ca urmare a retrogradarii repetate a ratingului tarii, in contextul derapajelor fiscale si expunerii sectorului bancar la criza din Grecia.