Rick Wagoner, presedintele General Motors, cel mai mare producator de autoturisme din lume, si-a dat acordul sa renunte la 50% din propriul salariu pentru a ajuta compania sa treaca de criza din ultima vreme potrivit BBCNews.

Pe langa Wagoner si alti membri ai conducerii vor renunta la un procent consistent din pachetul salarial. Astfel, Rick Wagoner care a avut in 2004 un salariu anual de baza de 2,2 milioane de dolari va castiga mai putin cu jumatate, in timp ce alti patru directori vor suporta reduceri ale veniturilor.

Totodata, nici unul din directorii executivi nu va beneficia de bonusuri acordate pentru anul fiscal 2005.

In acelasi timp, oficialii companiei au hotarat injumatatirea valorii dividentelor, o decizie in premiera in ultimii 13 ani care vine ca urmare presiunilor facute de miliardarul Kirk Kerkorian, unul din principalii actionari ai GM. In urma acestei decizii, producatorul de autoturisme va economisi aproximativ 565 de milioane de dolari.

General Motors a raportat la inceputul acestui an prima pierdere anuala, de 8,6 de miliarde de dolari, din 1992 si o a patra pierdere trimestriala consecutiva din cauza cresterii cotei de piata a rivalului Toyota Motors si inchiderii masive de fabrici.

Pierderea aferenta celui de-al patrulea trimestru a fost de 4,8 mld. dolari, fata de 99 mil. dolari, pierderea inregistrata in trimestrul trei.

Anul trecut General Motors a lansat un plan de restructurare prin care va renunta la peste 30.000 de locuri de munca si inchiderea a noua fabrici in America de Nord.