Un raport intern emis de Goldman Sachs la mijlocul lui august starneste reactii aprinse pe internet, dupa ce o copie a ajuns in posesia jurnalistilor de la Wall Street Journal, care au remarcat ca printre strategiile recomandate clientilor institutionali se numara si pariul pe colapsul zonei euro, scrie Economy Watch.
Autorul raportului, Alan Brazil, un strateg important de la Goldman, face trei recomandari importante cu privire la starea pietelor financiare.

Prima este legata de China, care potrivit acestuia are o crestere economica nesustenabila. In al doilea rand, economia Statelor Unite este inca in letargie, iar firmele mici care erau pana acum motorul crearii de noi locuri de munca se lupta sa stea pe linia de plutire.

Pentru Europa, strategul de la Goldman Sachs estimeaza ca necesarul de finantare a bancilor europene ar putea fi substantial mai mare decat capacitatea acestora, undeva in jurul a 1.000 miliarde de euro.

In raportul pesimist al lui Brazil, sunt identificate mai multe banci europene, dintr-un total de 77 de institutii analizate, care s-au imprumutat in mod excesiv.

Astfel de rapoarte de un pesimism exacerbat nu sunt ceva nou in mediul investitional, iar pietele financiare reactioneaza in mod eratic, ceea ce reprezinta un semn clar ca investitorii sunt paranoici si tranzationeaza mult pe zvonuri, in contextul incertitudinii din economia globala.

De ce ar trebui sa ne sperie raportul Goldman Sachs? Nu pentru ca estimarile ar fi foarte pesimiste, ci pentru ca banca de investitii are un istoric lung de manipulari de piata.

In 2009, revista Rolling Stone a publicat un articol amplu intitulat "Goldman Sachs, masina americana de produs bule (speculative - n.r.)", in care relata numeroase moduri in care banca a manipulat pietele pentru a-si spori profiturile.

"De la actiunile tehnologice, pana la pretul la gaz, Goldman Sachs a experimentat toate tehnicile de manipulare de la Marea Depresie si sunt pregatiti sa o faca din nou", potrivit articolului Rolling Stone, citat de Economy Watch.

1. Credeti ca Goldman Sachs incearca sa manipuleze pietele prin lansarea de zvonuri despre colapsul zonei euro?




In raport, strategul Goldman sugereaza clientilor institutionali plasarea de pariuri pe scaderea actiunilor financiare din Europa.

"Goldman ia uneori astfel de pozitii pe scadere, chiar daca recomanda clientilor sa cumpere", se arata in articolul publicat de Wall Street Journal.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri