Bulgaria are unul din cele mai dinamice sectoare bancare din Europa Centrala si de Est, potrivit unui raport al agentiei de rating Standard & Poors (S&P). Potrivit raportului, citat de Reporter.gr, sectorul bancar din tara vecina este mult mai robust decat cel din timpul crizei bancare din 1996, aceasta schimbare fiind reflectata si in imbunatatirea rating-ului de tara al Bulgarie.

Potrivit analistilor S&P, imbunatatirea evaluarilor Bulgariei depinde de gestionarea numarului mare de credite acordate. Analistii considera ca Bulgaria va avea si in urmatorii ani o crestere economica constanta, si ca reformele impuse de aderarea la Uniunea Europeana vor sustine un mediu economic stabil, in acelasi timp fiind asteptata o crestere a investitiilor straine.

S&P considera ca sectorul bancar din Bulgaria a fost influentat in bine de rivalitatea bancilor pentru a obtine o cota cat mai mare din piata. Aceasta concurenta a dus la imbunatatirea serviciilor si produselor de creditare oferite clientilor. Potrivit datelor S&P, cota cea mai mare din piata o are DSK Bank (14 %), detinuta de banca ungara OTP, fiind urmata de Bulbank (11 %), United Bulgarian Bank (10 %) si Raiffeisen Bank.

Raportul Standard & Poors evidentiaza de asemenea cresterea exploziva a creditelor de consum. Cu toate acestea, analistii S&P considera ca sectorul bancar din Bulgaria este pe drumul cel bun, evidentiand ca experienta partenerilor straini va duce la o mai buna gestionare a numarului ridicat al creditelor de consum.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, model de insucces! Care este greseala in care persistam?