Dupa ce a cazut in sondaje la noi minime din cauza ratei ridicate a somajului, care persista la peste 9%, Obama a cerut Congresului sa aprobe de urgenta propunerile prezentate joi, la numai 14 luni inainte de alegerile care care i-ar putea oferi al doilea mandat, transmite Reuters.

"Ar trebui sa treceti de urgenta acest program impotriva somajului. Intrebarea este daca, in fata unei crize nationale, putem sa punem capat circului politic si, macar de data aceasta, sa facem ceva pentru a ajuta economia", a declarat Obama, atacand reprezentantii Partidului Republican care s-au opus constant initiativelor administratiei sale.

Presedintele a propus extinderea asigurarii impotriva somajului cu 49 miliarde de dolari, modernizarea scolilor cu 30 miliarde de dolari si consolidarea infrastructurii prin proiecte in sectorul transporturilor in valoare de 50 miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a programului reprezinta insa reducerile de taxe de 240 miliarde de dolari, acordate atat angajatilor cat si angajatorilor.

Oficialul a aratat de asemenea ca vrea sa faca mai accesibile refinantarile creditelor ipotecare pentru a ajuta piata rezidentiala, afirmatie aplaudata de Republicani in timpul discursului.

Obama, care a reusit sa treaca in 2009 un program de stimulare economica de 800 miliarde de dolari, a afirmat ca noul sau plan ar reduce taxele pentru angajati si pentru firme si ar crea locuri de munca pentru muncitorii din constructii si pentru profesori, prin proiecte de infrastructura.

Pe fondul temerilor unei noi recesiuni in SUA si franarii cresterii economcie globale, ministrii Finantelor din tarile G7 se vor reuni vineri in Franta pentru a incuraja tarile care isi permit sa ia masuri mai agresive pentru stimularea cresterii economice.

Citeste si:

Estimarile mai multor economisti arata ca programul propus joi seara de Obama ar putea intari cresterea economica a SUA cu intre 1 si 3 puncte procentuale anul viitor, ar genera un milion de locuri de munca si ar reduce rata smajului cu circa jumatate de punct procentual.

"Mi se pare un plan destul de echilibrat. Daca Congresul nu poate cadea de acord pe asa ceva, atunci nu este prea multa speranta pentru iesirea din aceasta paralizie", comenteaza un analist american.

Cooperarea intre cele doua partide principale de pe scena politica americana, cel Republican si cel Democrat, este un lucru rar in aceasta perioada. Lipsa de functionalitate a procesului politic a condus in acest an la o dezbatere indelungata privind datoria de stat si deficitul bugetar, care a adus Statele Unite, in vara, pe marginea intrarii in default (incapacitate de plata) si a condus la o decizie fara precedent din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, care a redus ratingul SUA de la nivelul maxim "AAA" la "AA+".

In timpul discursului, Republicanii au reactionat "cu o liniste impietrita" la multe dintre propunerile lui Obama, noteaza Reuters.

Liderii politici au declarat ulterior ca vor colabora cu presedintele pentru a ajunge la un compromis, insa nu vor sustine intregul pachet.

Obama vrea ca programul sa fie aprobat pana la sfarsitul anului, insa politicienii se concentreaza deja pe campania electorala pentru alegerile din noiembrie 2012.