Probabilitatea de default a Greciei: 91%

Costul de asigurare al datoriei Greciei a urcat joi la un nou maxim record, semnaland ca exista o probabilitate de 91% ca statul sa nu-si respecte obligatiile privind datoriile, dupa ce economia elena s-a contractat peste asteptari, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Contractele credit default swap (CDS) pe cinci ani pentru asigurarea datoriilor au urcat joi cu 2,4 puncte procentuale, la nivelul record de 30,45 puncte, potrivit datelor companiei CMA, care urmareste preturile din tranzactiile de pe piata financiara.

Economia Greciei s-a contractat cu 7,3% in trimestrul al doilea, au anuntat, joi, autoritatile elene, revizuind declinul de 6,9% anuntat in august. Situatia financiara a Greciei este "pe muchie de cutit", a afirmat, miercuri, ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble.

"Este o combinatie in care Grecia continua sa dezamageasca si, probabil, politicienii au o revelatie ca arunca banii. In sfarsit s-au trezit ca nu vor mai recupera acesti bani", a afirmat Gary Jenkins, seful unei divizii la Evolution Securities Londra.

Indicele Markit iTraxx SovX pentru Europa de Vest, care urmareste CDS-urile a 15 state europene, a urcat cu 1,5 puncte, la 3,215%.

Economia Greciei a fost puternuic afectata de reducerile de cheltuieli si majorarea taxelor, conditii ale unui pachet de ajutor financiar de 110 miliarde de euro, convenit anul trecut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Un punct procentual in cazul CDS-urilor este echivalent cu plata a 100.000 de dolari anual pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari impotriva riscului de neplata. CDS-urile asigura posesorului plata valorii nominale in cazul in care un datornic nu-si onoreaza obligatiile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri